Idealno za ljeto

Quiche bez brašna: Ovo je laganija, a po mnogima i puno kremastija i ukusnija izvedba francuskog klasika

Ako ste i vi među onima koji vole sočno punjenje, ali ne i tijesto kojim se pravi ovaj tradicionalni recept, možda će vam se svidjeti alternativa

Francuski naziv za ono što se kod nas smatra pitom je - quiche. I on može biti nadjeven slanim, ali i slatkim punjenjem, pa ovisno o izvedbi sjajno prija i uz čašu vina, ali i uz čaj ili kavu. Međutim, kod quichea je, znaju to oni koji ga često prave i vole, mali nedostatak što mu se tijesto brzo posuši i stvrdne pa ga je najbolje pojesti čim prije. No nije to jedini problem. U današnje vrijeme, što zbog zdravlja, što zbog stila života, sve više ljudi ne smije ili ne želi jesti jela s brašnom. To ujedno znači da su im na popisu jela koja preskaču ne samo kruh, peciva, palačinke - iako ih možete napraviti i bez brašna, već i mnogi kolači, jela od tjestenine, pa i quiche.

No, ako vam je nekad poznati quiche lorraine bio omiljeno jelo zbog kojeg vam i danas rastu zazubice, razveselit će vas da ga možete napraviti i bez tijesta s brašnom. Postoji, naime, adekvatna zamjena. I to bilo da radite upravo spomenuti ili quiche s, primjerice, porilukom, gljivama, lososom, kozicama, špinatom, pečenom bundevom ili šparogama i mladim sirom (ili koje god drugo punjenje vam je drago).

image
Lauripatterson/Getty Images

QUICHE BEZ TIJESTA

Trebat će vam:

800 - 1000 g krumpira (ovisno o kalupu)
500 - 700 ml creme fraiche ili kiselog vrhnja (ovisno o kalupu)
150 g svježeg sira (ili 100 g svježeg i 50 g briea)
sol, papar
½ žličice muškatnog oraščića
2 glavice luka
2 veće tikvice
1 žličica sušenog timijana
100 g slanine (po izboru)
50 g briea ili plavog sira

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori u dobro posoljenoj vodi. Kad je krumpir kuhan ocijedite ga i ogulite pa ga protisnite. To možete učiniti priborom za pire-krumpir, samo vilicom, ili jednostavno tako da kuhani krumpir stavite u kalup za pečenje i pritisnete ga dnom čiste čaše ili posude koja stane u kalup. Jedino je bitno da cijelo dno i stijenke kalupa budu prekriveni krumpirom, kao da ste stavili tijesto.

Ako je potrebno (probajte), dodatno posolite. Za nadjev pomiješajte kiselo vrhnje ili creme fraiche, dodajte sol, papar i ribani muškatni oraščić dobro promiješajte pa na kraju umiješajte i sir.

U tavici na maslinovom ulju propirjajte sitno sjeckani luk i, ako želite, slaninu.

Tikvice operite, narežite na ploške pa lagano posolite i začinite timijanom.

Na krumpir stavite jedan red tikvica, pirjani luk i slaninu, pa smjesu od sira i vrhnja. Ponovite još jednom. Na kraju završite brieom ili plavim sirom narezanim na kockice.

Ovako pripremljen quiche pecite oko 25 do 30 minuta na 180 °C.

Ako, pak, još uvijek niste pronašli onaj prvi recept za Quiche Lorraine, probajte s ovim, nama uvijek uspijeva.

image
Andrewfurlongphotography/Getty Images

QUICHE LORRAINE

Trebat će vam:

300 g dimljene slanine
2 jaja
100 ml vrhnja
maslinovo ulje
morska sol
svježe mljeveni papar

Za tijesto:

250 g brašna
70 g maslaca
55 g svinjske masti
2 žumanjka
2 žlice hladne vode

Priprema:

Stavite brašno u zdjelu pa dodajte maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesite rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istucite dva žumanjka pa ih dodajte u smjesu. Dobro promiješajte, i to najbolje uz pomoć noža za mazanje, dok ne umijesite kuglu od tijesta. Zatim na lagano pobrašnjenoj površini mijesite tijesto dok ne postane ujednačeno i glatko. Tijesto potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Pećnicu sad zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte pa pokrijte njime dno i rubove posude za pečenje quichea. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i prepržite nasjeckanu slaninu, oko pet minuta.

U zdjeli istucite jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu pa dodajte slaninu. Izlijte na tijesto i stavite peći 35 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 ºC pa pecite još 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 08:22