Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1,3 kg pureći zabatak
- 1 kg mladog krumpira
- sol
- mljeveni svježi scrni papar
- mljevena sušena chilli papričica
- 2 čajne žličice usitnjene majčine dušice
- 1 čajna žličica usitnjenog ružmarina
- 1 čajna žličica usitnjenog bosiljka
- nekoliko svježih listova majčine dušice za ukras
- 0,1 dl maslinova ulja
- 120 ml suhog bijelog vina
Priprema
1. korak
Batak i zabatak dobro natrljajte solju, paprom, chilli papričicom, mješavinom začinskog bilja pa pustite da odstoji oko pola sata. Pećnicu ugrijte na 150°C. U pleh za pečenje stavite puretinu i prelijte ju maslinovim uljem. Pecite 60-ak minuta.
2. korak
Krumpir dobro operite pa oštrom stranom spužvice za pranje posuđa ili žičicom malo istrljajte koricu. Male krumpire ostavite cijele, a veće prepolovite po dužini. Posolite ih i stavite uz puretinu pa sve prelijte bijelim vinom. Pecite na 200°C još pola sata, odnosno dok alkohol ne ispari i krumpiri ne budu pečeni.
3. korak
Prije posluživanja ukrasite grančicama majčine dušice.
Savjet: Meso će ostati sočnije i bolje će se ispeći ako ga prvih sat vremena peËete u poklopljenom pekaču ili pokrivenog aluminijskom folijom. Ako ne volite ljutkasti okus, nemojte stavljatichilli papričicu nego prije pripreme meso malo natrljajte slatkom paprikom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....