Pune su šume, ali i tržnice ljetnih vrganja, crnih trubača, lisički i brojnih drugih ukusnih gljiva pa je pravi trenutak da ih okupite u odličnoj piti prema receptu naše fotografkinje Berislave Picek. Dok je za pitu s fotografija Beri koristila kesten gljive i koju kraljevsku bukovaču, ovaj recept će odlično funkcionirati i s brojnim drugim vrstama, od šampinjona do ranije spomenutih vrganja. Ako niste vični gljivari, preporučujemo da svoje gljive nabavite na tržnici ili pak kod provjerenih uzgajivača, a oni ambiciozni mogu se uputiti u šetnju prirodom kako bi skupili sastojke za bogati nadjev ove pite. Recept možete i prilagoditi pa dodati u tavu komad ljutike i rajčicu ili dvije, a ne zaboravite nadjev dodatno aromatizirati grančicama svježeg začinskog bilja poput ružmarina ili timijana.
Berislavina pita s gljivama
Za tjesteninu:
300 g brašna
2 dl mlake vode
prstohvat soli
Za nadjev:
200 g gljiva
2 žlice maslaca
grančica timijana
sol i papar
Kako tijesto nema jaja, na početku se dosta odvaja pa se zatim jako lijepi. Treba ga dugo mijesiti dok se ne postane elastično i dok se s njim ne može lako baratati. Kada dobijete željenu teksturu, ostavite tijesto da se malo odmori zamotano u prianjajuću foliju. Razvaljajte tijesto na debljinu od 2-3 mm i čašom izrežite krugove koje ćete iskoristiti za raviole.
Za pitu možete koristiti i lisnato i klasično prhko tijesto umjesto tijesta bez jaja te možete raditi jednu veliku ili pak više malih pita. Tijesto razvaljajte i stavite u odabrani kalup. Na maslacu kratko prodinstajte gljive. Dodajte sol i papar te timijan za aromu. Poslažite pečene gljive po tijestu ga pitu kratko zapecite u pećnici na 180C dok tijesto ne bude pečeno. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....