MALO DRUGAČIJI

Pronašli smo novu varijantu poznatog i obožavanog recepta za umak koji su izmislili Grci

Osim s krastavcima, ovog ljeta varijantu omiljenog tzatzikija radimo i sa svima omiljenim tikvicama, evo kako

Dobar tzatziki uopće nije teško napraviti, trebat će vam svega nekoliko sastojaka i malo dobre volje da naribate ili nasjeckate krastavce i nasjeckate začinsko bilje. Riječ je o umaku ili dipu koji dolazi iz Grčke (a mnogi kažu i iz Turske), ali je obožavan u cijelom svijetu i jedan je od ljetnih klasika koji se dobro slaže uz gotovo svaku vrstu jela.

Može poslužiti kao dobar umak uz meso, ribu ili povrće s roštilja, može se poslužiti uz jaja za doručak, jesti uz tostirani kruh, u sendvičima ili poslužiti uz popečke, pita kruh, čips i tortilje, a može poslužiti i umjesto klasične kremaste salate s krastavcima i jogurtom. Svestrani tzatziki može se, zapravo, jesti u svako doba dana, pa čak i ponijeti na plažu.

image
Izikmd/Getty Images

KAKO GA NAPRAVITI?

Ono zbog čega ga posebno volimo je i činjenica da nam za pripremu ne treba baš nikakav poseban recept. Potrebno je jednostavno pomiješati gusti grčki jogurt, naribati ili sitnije nasjeckati krastavac i češnjak, dodati malo maslinova ulja, soli i papra i dodatno začiniti sitno sjeckanim koprom, mentom i peršinom. Ili odabrati samo jedan od navedenih začina.

Količine svih sastojaka potrebno je jednostavno prilagoditi vlastitom ukusu i želji, a uvijek se mogu dodati i drugi dodaci po želji. Primjerice, mi uvijek dodajemo i sok i koricu limuna.

image
Easybuy4u/Getty Images

A ŠTO KAŽETE NA VARIJANTU S TIKVICOM?

I dok smo pripremu tzatzikija već usavršili, nedavno smo na The Independentu naišli na recept Rachel Khoo, koja je napravila svoju varijantu popularnog umaka s, ni manje ni više, nego tikvicama. Ovaj umak bit će dobra ideja za one koji izbjegavaju krastavce ili jednostavno toliko vole tikvice da ih žele i moraju staviti u svako ljetno jelo koje konzumiraju. U nastavku ostavljamo recept, koji prenosimo u cijelosti.

image
Unsplash/

Trebat će vam:

450 g grčkog jogurta
1 žličica soli
1 tikvica
1 manji režanj češnjaka
1 limun
1 žličica sušenog origana
malo maslinova ulja

Priprema:

Jogurt začinite s pola žličice soli pa stavite u gazu, dobro stisnite i ocijedite pa ostavite da visi iznad posude da se nastavi cijediti. Pustite da tako stoji najmanje 30 minuta ili preko noći u hladnjaku. Tikvicu naribajte, posolite i pustite da stoji pa je ocijedite na isti način kao i jogurt. Češnjak protisnite, limunovu koricu naribajte i pomiješajte s češnjakom, tikvicom, ocijeđenim jogurtom, mentom, origanom i žličicom limunova soka. Probajte, prilagodite okus i poslužite preliveno s malo maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 12:14