Bili smo u berbi

Priroda nas je već počastila prvim šparogama pa se već ‘brusimo‘ za ove recepte

Vjerovali ili ne, zadnjeg dana mjeseca veljače u našim se rukama našao prvi stručak divljih šparoga ubranih na Kvarneru

Nakon što je proteklog tjedna zagrebački restoran Carpaccio na svoj jelovnik uvrstio domaće, divlje šparoge koje, kako su nam potvrdili, služe u fritaji, na salatu, u pašti i rižotu, a na Instagramu se svojim "ulovom" pohvalila i chefica restorana Stara škola u Krasici Priska Thuring, eto, javno ćemo priznati kako smo i mi već bili uspješni u berbi ovih proljetnica.

image

Prve šparoge ove godine ubrali smo zadnjeg dana mjeseca veljače

Privatni Album

Da, vrijeme proteklog tjedna nije bilo nimalo lijepo, o čemu smo mogli i sami posvjedočiti jer smo bili na miomirisnom otoku Lošinj, koji vremenske neprilike također nisu zaobišle. Međutim, unatoč buri i kiši pa i činjenici da je tek bio zadnji dan mjeseca veljače, ono malo sunca što se uspjelo probiti kroz oblake bilo je dovoljno da uz more, u šparožini, na dobro poznatim lokacijama i sami pronađemo pokoju divlju šparogu, a taman dovoljno za fritaju.

image

Bilo ih je dovoljno za jednu malu fritaju

Privatni Album

Iako ih na tržnicama u gradovima još uvijek nema u ponudi, to će se narednih dana promijeniti, jer im vremenska prognoza ide u prilog. A kako biste na vrijeme bili spremni za ovo samoniklo bilje koje nas uvodi u proljeće, kako kalendarski, tako i na tanjuru, donosimo vam nekoliko provjerenih recepata koje biste mogli pripremati jednom kada ih nabavite ili uberete.

Juha od šparoga

Sastojci:

  • 2 vezice šparoga
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 bijeli dio struka poriluka
  • 30 g maslaca
  • 3 mlada češnjaka
  • sol, papar
  • 1/2 šalice ribanog parmezana
  • pržene kockice kruha
image
Liudmila Chernetska/Getty Images/istockphoto

Priprema

Šparoge očistiti - posebno odvojiti tvrde dijelove stapke, a posebno vrhove. Zakuhati temeljac i u njemu kuhati stapke šparoga dvadesetak minuta, da puste aromu. Nakon toga procijediti.

Maslac rastopiti, pa na njemu zapeći sitno sjeckani luk i poriluk. Kad omekšaju, dodati češnjak, pa pirjati dok ne pusti aromu. Preliti temeljcem, posoliti i popapriti. Kad sve zakuha, dodati i 2/3 vrhova šparoge. Ostatak će poslužiti za dekoriranje. Kuhati još deset minuta. Sve usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Posipati naribanim sirom. Ostatak vrhova šparoga dodati u juhu i kuhati još nekoliko minuta da malo omekšaju.

Juhu servirati vruću u zdjelicu i posipati preprženim kockicama kruha.

Salata s rižom, šparogama i krastavcima

Sastojci:

  • 3 vezice šparoga
  • maslinovo ulje
  • 500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 500 g riže
  • sol, papar
  • ribani grana padano
  • 1 veliki ili 2 manja svježa krastavca
image
Mario Kučera

Priprema

Rižu namočiti u vodi, isprati i ocijediti. U dubljoj tavi ugrijati maslinovo ulje i kratko prepržiti rižu. Podliti temeljcem i kuhati dok sva tekućina ne ispari.

Šparogama ukloniti donji, tvrdi dio stapke, natrgati ih na manje komade od oko 3 centimetra i staviti ih da se lagano preprže na malo maslinova ulja. Popapriti i posoliti.

Krastavac oprati, oguliti i narezati prvo po dužini, a potom i na manje komade.

Kad je riža pri kraju, dobro promiješati i začiniti sa soli i paprom. Dodati šparoge i pustiti da se sve zajedno ohladi.

Rižu sa šparogama servirati u tanjur, posuti je ribanim sirom, a na vrh dodati krastavac, začiniti i pokapati maslinovim uljem.

Uz ovako pripremljenu salatu dobro će se uklopiti i mladi luk, rotkvice, ali i rukola.

Quiche sa šparogama i gljivama

Sastojci:

  • 250 g oštrog brašna
  • 120 g maslaca
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žumanjka
  • 2 cijela jaja
  • 4 žlice hladne vode
  • 2 dl vrhnja
  • 150 g goude
  • 50 g nariba­nog parmezana
  • 1 vezica šparoga
  • 100 g gljiva po izboru
  • sol, papar
image
Photokitchen/Getty Images/istockphoto

Priprema

Pustiti da maslac malo omekša, pa zamijesiti s njim brašno, prašak za pecivo, sol, žumanjke i hladnu vodu. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti ga da se odmori u hladnjaku barem dva sata, a može i duže.

Razvaljati ga u krug i utisniti u namašteni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove.

Dno tijesta izbockati vilicom i staviti ga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta, pa ga izvaditi iz pećnice. Dok se peče, pjenasto izmiješati jaja, dodati vrhnje, naribanu goudu i parmezan, očišćene vrhove šparoga (šparoge prvo prokuhati pet minuta na laganoj vatri, pa ohladiti pod mlazom hladne vode) i narezane gljive.

Posoliti i popapriti prema želji, pa smjesu uliti na dopola pečeno tijesto. Peći u pećnici još 30-ak minuta na 180 stupnjeva.

Fritaja sa šparogama

Za ovo će vam jelo trebati tek 15-ak minuta. Jedino važno je da ne prepečete jaja.

image
Berislava Picek/Cropix

Nagrađivani kremasti rižoto sa šparogama Ane Grgić

Tajna ovog rižota, osim u šparogama, je i u vinu, pa ne stavljajte u njega ono vino koje ne biste pili.

image
Marko Miščević/Cropix

Štapići sa slaninom i šparogama

Volimo ih jer su jednostavniji od kiflica, a puni su bogatih okusa.

image
Lidija Lončarić

Šparoge i ricotta na domaćem kruhu

Za ovaj recept sami radimo tijesto i biramo uzgojne šparoge koje su nešto blažeg i slatkastijeg okusa.

image
Marko Miščević/Cropix

Pizza sa šparogama, slaninom i mozzarellom

Ovo je jedan od onih recepata u kojima bi i oni koji ih možda ne vole mogli zavoljeti šparoge.

image
Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 00:18