Nakon što je proteklog tjedna zagrebački restoran Carpaccio na svoj jelovnik uvrstio domaće, divlje šparoge koje, kako su nam potvrdili, služe u fritaji, na salatu, u pašti i rižotu, a na Instagramu se svojim "ulovom" pohvalila i chefica restorana Stara škola u Krasici Priska Thuring, eto, javno ćemo priznati kako smo i mi već bili uspješni u berbi ovih proljetnica.
Da, vrijeme proteklog tjedna nije bilo nimalo lijepo, o čemu smo mogli i sami posvjedočiti jer smo bili na miomirisnom otoku Lošinj, koji vremenske neprilike također nisu zaobišle. Međutim, unatoč buri i kiši pa i činjenici da je tek bio zadnji dan mjeseca veljače, ono malo sunca što se uspjelo probiti kroz oblake bilo je dovoljno da uz more, u šparožini, na dobro poznatim lokacijama i sami pronađemo pokoju divlju šparogu, a taman dovoljno za fritaju.
Iako ih na tržnicama u gradovima još uvijek nema u ponudi, to će se narednih dana promijeniti, jer im vremenska prognoza ide u prilog. A kako biste na vrijeme bili spremni za ovo samoniklo bilje koje nas uvodi u proljeće, kako kalendarski, tako i na tanjuru, donosimo vam nekoliko provjerenih recepata koje biste mogli pripremati jednom kada ih nabavite ili uberete.
Juha od šparoga
Sastojci:
- 2 vezice šparoga
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 vezica mladog luka
- 1 bijeli dio struka poriluka
- 30 g maslaca
- 3 mlada češnjaka
- sol, papar
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- pržene kockice kruha
Priprema
Šparoge očistiti - posebno odvojiti tvrde dijelove stapke, a posebno vrhove. Zakuhati temeljac i u njemu kuhati stapke šparoga dvadesetak minuta, da puste aromu. Nakon toga procijediti.
Maslac rastopiti, pa na njemu zapeći sitno sjeckani luk i poriluk. Kad omekšaju, dodati češnjak, pa pirjati dok ne pusti aromu. Preliti temeljcem, posoliti i popapriti. Kad sve zakuha, dodati i 2/3 vrhova šparoge. Ostatak će poslužiti za dekoriranje. Kuhati još deset minuta. Sve usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Posipati naribanim sirom. Ostatak vrhova šparoga dodati u juhu i kuhati još nekoliko minuta da malo omekšaju.
Juhu servirati vruću u zdjelicu i posipati preprženim kockicama kruha.
Salata s rižom, šparogama i krastavcima
Sastojci:
- 3 vezice šparoga
- maslinovo ulje
- 500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 500 g riže
- sol, papar
- ribani grana padano
- 1 veliki ili 2 manja svježa krastavca
Priprema
Rižu namočiti u vodi, isprati i ocijediti. U dubljoj tavi ugrijati maslinovo ulje i kratko prepržiti rižu. Podliti temeljcem i kuhati dok sva tekućina ne ispari.
Šparogama ukloniti donji, tvrdi dio stapke, natrgati ih na manje komade od oko 3 centimetra i staviti ih da se lagano preprže na malo maslinova ulja. Popapriti i posoliti.
Krastavac oprati, oguliti i narezati prvo po dužini, a potom i na manje komade.
Kad je riža pri kraju, dobro promiješati i začiniti sa soli i paprom. Dodati šparoge i pustiti da se sve zajedno ohladi.
Rižu sa šparogama servirati u tanjur, posuti je ribanim sirom, a na vrh dodati krastavac, začiniti i pokapati maslinovim uljem.
Uz ovako pripremljenu salatu dobro će se uklopiti i mladi luk, rotkvice, ali i rukola.
Quiche sa šparogama i gljivama
Sastojci:
- 250 g oštrog brašna
- 120 g maslaca
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 2 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 4 žlice hladne vode
- 2 dl vrhnja
- 150 g goude
- 50 g naribanog parmezana
- 1 vezica šparoga
- 100 g gljiva po izboru
- sol, papar
Priprema
Pustiti da maslac malo omekša, pa zamijesiti s njim brašno, prašak za pecivo, sol, žumanjke i hladnu vodu. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti ga da se odmori u hladnjaku barem dva sata, a može i duže.
Razvaljati ga u krug i utisniti u namašteni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove.
Dno tijesta izbockati vilicom i staviti ga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta, pa ga izvaditi iz pećnice. Dok se peče, pjenasto izmiješati jaja, dodati vrhnje, naribanu goudu i parmezan, očišćene vrhove šparoga (šparoge prvo prokuhati pet minuta na laganoj vatri, pa ohladiti pod mlazom hladne vode) i narezane gljive.
Posoliti i popapriti prema želji, pa smjesu uliti na dopola pečeno tijesto. Peći u pećnici još 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
Za ovo će vam jelo trebati tek 15-ak minuta. Jedino važno je da ne prepečete jaja.
Nagrađivani kremasti rižoto sa šparogama Ane Grgić
Tajna ovog rižota, osim u šparogama, je i u vinu, pa ne stavljajte u njega ono vino koje ne biste pili.
Štapići sa slaninom i šparogama
Volimo ih jer su jednostavniji od kiflica, a puni su bogatih okusa.
Šparoge i ricotta na domaćem kruhu
Za ovaj recept sami radimo tijesto i biramo uzgojne šparoge koje su nešto blažeg i slatkastijeg okusa.
Pizza sa šparogama, slaninom i mozzarellom
Ovo je jedan od onih recepata u kojima bi i oni koji ih možda ne vole mogli zavoljeti šparoge.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....