Ne znamo za vas, ali svake se jeseni pomalo razočaramo kad u vitrinama slastičarnica vidimo kesten-pire, naručimo ga pa probamo. I opet iznova zaključimo kako je, unatoč ponudi, doista teško pronaći baš dobar pire od omiljenih jesenskih plodova. Naravno, ne želimo generalizirati, jer neke su nam slastičarnice u Zagrebu itekako ostale u sjećanju po dobrim slasticama. Nekad se, i sami znate, išlo u legendarni Vincek, koji su potom zbog deserata s kestenima (ali i ne samo njih) zamijenili Amelie, Cukeraj i Orijent. Također, i zagrebačka slastičarnica Meet Mia, koja doduše nije imala izvornu varijantu kesten-pirea, još nam mami zazubice sjećanjima na njihovu dobru tortu od kestena i kruške.
A kako smo se poželjeli ovog deserta koji je obilježio jesenske dane mnogih generacija, donosimo vam recept koji su nam svojevremeno ustupili u Orijentu, zagrebačkoj slastičarnici s tradicijom dugom gotovo 85 godina u kojoj danas pored kesten-pirea izrađuju i gostima nude još i kesten nutty, legendu o jeseni, crnu kraljicu, maron, martinovu, kesten roladu i medvedgradsku tortu.
Ako ste propustili, ovdje pogledajte VELIKI TEST KESTEN PIREA!
Kesten-pire
Trebat će vam:
1 kg kestena
50 g šećera
rum ili amaretto, po želji
voda za kuhanje
Priprema:
Kestene narežite i stavite na lim na dno pećnice.
Pecite 20-tak minuta na 250 stupnjeva.
Vruće kestene ogulite i pomoću krpe istrljajte kožicu s kestena pa stavite u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene.
Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma ili likera po želji.
Kesten torta s beze korama
Ako volite kestene i slastice s kestenima, možda vam se svidi i torta naše Slavice Šagolj s beze korama koja je osvojila svakog tko ju je isprobao.
Trebat će vam za kore:
6 bjelanjaka
340 g šećera
2 žličice ekstrakta od vanilije
Trebat će vam za kreme:
400 ml vrhnja za kuhanje
200 g čokolade za kuhanje
500 g kesten pirea
2 žlice ruma
Priprema beze kora:
Zagrijte pećnicu na 110°C.
Na papiru za pečenje iscrtajte tri kruga promjera 20 cm.
Miksajte bjelanjke s polovicom količine šećera. Kad se izmiksaju dovoljno čvrsto, dodajte drugu polovicu i ekstrakt od vanilije i još miksajte dok smjesa ne bude čvrsta. Razdijelite na tri jednaka dijela i stavite na prethodno pripremljen papir za pečenje s nacrtanim krugom. Silikonskom lopaticom pravilno poravnajte smjesu da sve tri kore budu iste debljine. Stavite u pećnicu i pecite 2 sata. Nakon pečenja pustite da se kore dobro ohlade.
Čokoladna krema:
U posudu dodajte 200 ml vrhnja za kuhanje i kratko ga zagrijte, u toplo vrhnje dodajte čokoladu za kuhanje i otopite je. Maknuti s vatre i dobro ohladite. Potrebno vrijeme za hlađenje je oko 2 sata.
Krema od kestena:
U posudu za miksanje stavite kesten-pire, dodajte rum i preostalo vrhnje za kuhanje (200 ml) te dobro izmiješajte da smjesa bude glatka.
Serviranje:
Na pladanj stavite koru, zatim kremu od kestena pa kremu od čokolade i tako redom dok ne potrošite sastojke. Treba obratiti pozornost da se na svaku koru nanese ista količina jedne i druge kreme. Vrh torte ukrasite pasiranim kesten-pireom.
Konačno, od pakiranja kesten-pirea možete napraviti predobru tortu bez trunke bijelog šećera! Želite li je isprobati, provjerite ovaj recept!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....