900 g junećih šnicli od buta
50 g senfa
100 g kiselih krastavaca
250 g špeka
500 g luka
sol
papar
žličica mljevene dimljene crvene paprike
masnoća za prženje
900 ml povrtnog temeljca
200 ml bijelog vina
drvene čačkalice
Pri kupnji junećeg mesa zamolite mesara da vam odmah nareže šnicle podjednake dužine i debljine. Bilo bi poželjno da budu što tanje da ih ne morate dodatno stanjivati batom za meso. Šniclu stavite na drvenu podlogu, najbolje kuhinjsku dasku, posolite, premažite senfom, zatim prekrijte s dvije tanke šnite špeka koji složite po dužini da prekrije cijelu površinu mesa, dodajte na jedan kraj, jedan do dva manja krastavca te veću krišku luka. Lagano zarolate te krajeve zatvorite čačkalicom. Ne pretjerujte s nadjevom da vam je lakše oblikovati rolicu. Ponavljate postupak sve dok ne potrošite sve namirnice. U ekspres lonac stavite na dno masnoću i zagrijte je pa najprije malo zapecite rolade sa svih strana. Na dnu posude stvorit će se fini karamelizirani umak od mesa. Dok se rolice peku, očistite luk. Režite ga na krupne šnite. Nikako ne smije biti nasjeckan na sitno. Kad ste ispekli sve rolice, na njih posložite svu količinu luka, dodajte začine te sve zalijte povrtnim temeljcem i vinom. Posudu zatvorite sigurnosnim poklopcem i vratite na najjaču vatru. Kada se sigurnosni ventil vašeg lonca oglasi, smanjite vatru pa kuhajte oko 45 minuta. Maknite lonac s vatre 10 minuta prije isteka 45 minuta ili nakon punih 45 min prekinite kuhanje stavljanjem lonca pod mlaz hladne vode.
KUHAJ POD PRITISKOM
Pripremite juneće šnicle u umaku od bijelog vina u ekspres loncu i skratite vrijeme pripreme
Sada je vrijeme da iz ormara iskopamo pomagalo koje je našim bakama bilo najveće čudo tehnike i naučimo ga pravilno koristiti.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?