Svi su ludi za gyrosima!

Priprema ovog popularnog grčkog jela kod kuće nije komplicirana, a često ispadne bolje nego u restoranima brze hrane

Osim u Grčkoj, gyros je obožavani street food i u ostatku svijeta, pa čak i kod nas

Vikend je vrijeme kada se volimo počastiti dobrim ručkom, onakvim kakav kroz tjedan jednostavno nemamo vremena pripremati, a upravo je gyros jedno od jela koja su nam već dugo na listi za ponovnu kućnu pripremu. Naime, već smo ga pripremali u nekoliko navrata, uglavnom za veća okupljanja i druženja s prijateljima i baš smo uvijek dobili samo pohvale za ideju pa smo danas tajne dobrog gyrosa odlučili podijeliti i s vama.

image
Tekinturkdogan/Getty Images

ŠTO JE UOPĆE GYROS?

Grčki streetfood koji se priprema kombinacijom mesa pečenog na štapu i toplog pita kruha jedno je od onih jela kojima je zbilja teško odoljeti, posebice kada mu se doda dobar tzatziki umak i povrće. Gyros se najčešće radi sa svinjetinom ili piletinom, ali ponegdje se mogu pronaći i varijante s janjetinom. Kada je meso gotovo, tako nanizano na štap reže se na komadiće pa poslužuje u tankim kruščićima nalik tortiljama.

image
Urbazon/Getty Images

Postoji nekoliko priča o tome kako je nastao, od one da su ga izmislili vojnici za vrijeme Aleksandra Velikog, koji su meso nizali na mačeve pa ga tako pekli na otvorenoj vatri, do one da je u Grčku stigao tek 1920-ih godina, a potom je, kroz desetljeća, gyros postao sve popularniji u svim dijelovima Grčke. Kasnije, u drugoj polovici 20. stoljeća, Grci su uglavnom selili u Ameriku i Australiju i tamo odnijeli dio svoje kulture, pa je tako broj ljubitelja gyrosa s vremenom samo rastao.

image
Miljko/Getty Images/istockphoto

KAKO SE RADI GYROS?

Za pripremu gyrosa potrebno je odvojiti jedan do dva sata, a još prije toga, meso je dobro marinirati u kombinaciji začina. Kako navode brojni izvori, da bi meso bilo što ukusnije, ono mora biti svježe, što bolje kvalitete i dobro marinirano. Potom se reže na tanke komade i niže se na dugačak štap. Gyros se inače kod pečenja okreće pa sokovi s gornjih komada neprestano cure prema donjima, zbog čega meso ostaje sočno.

image
Aleksandargeorgiev/Getty Images

Ako gyros radite kod kuće, pri ruci vam je samo pećnica i nemate poseban pekač, cijelu stvar vrlo lako možete improvizirati. Pripremite pola krumpira ili cijeli veliki luk, u njega zabodite štapić za ražnjić, a zatim na štapić nižite meso.

Za pileći gyros trebat će vam:

12 srednje debelih komada piletine

5-6 žlica maslinova ulja

2 žlice senfa

6 režnjeva češnjaka

Korica dva limuna

sol

origano

voda ili temeljac

dodatno: u marinadu uvijek možete dodati i začine kao što su kumin, mažuran, ružmarin i timijan

Priprema:

U posudi pomiješajte maslinovo ulje, Dijon senf, protisnuti češnjak, limunovu koricu i origano (i druge začine, ako ih koristite). Dobro promiješajte pa u to dodajte komade piletine. Marinirajte, najbolje preko noći, a najkraće jedan sat. Kada je meso marinirano, pripremite krumpir ili veliki luk, u njega zabodite štapić i na štapić nizajte komade mesa, od najvećeg do najmanjeg. Vrh možete prekriti folijom kako ne bi zagorio dok se ostatak mesa peče. Stavite sve u posudu za pečenje u koju ste dodali oko 200 ml vode ili temeljca. Pecite oko sat i pola ili dok meso ne poprimi lijepu boju. Izvadite iz pećnice, kratko odmorite i potom režite od gore prema dolje.

A KAKO NAPRAVITI PITA KRUH?

Meso uvijek možete poslužiti uz krumpiriće, grčku salatu ili drugi prilog po želji, no najbolje će, zapravo, biti upakirano u pita kruščiće. Ispeći ih možete na tavi ili u pećnici. U nastavku vam ostavljamo provjereni recept.

image
Rez-art/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

400 g brašna

180 ml mlijeka

100 ml jogurta

20 ml ulja

30 g šećera

7 g soli

5 g instant kvasca

Priprema:

U brašno redom dodajte kvasac, sol i šećer pa promiješajte. Napravite rupu u sredini brašna pa dodajte ulje, mlijeko i jogurt. Sve izmiješajte i zamijesite u tijesto. Pustite da odstoji oko dva sata dok se tijesto ne udvostruči. Podijelite tijesto u osam do deset kuglica pa svaku tanko izvaljajte tako da budu do 15 cm promjera. Pazite da ne probušite tijesto. Pustite da stoje 15 minuta pa pecite na vrućoj tavi bez ulja. Pecite dvije minute s jedne strane pa kada se napuhnu, okrenite pite i pecite još minutu. Poslužite uz gyros.

I NA KRAJU, DODACI!

Obavezan dodatak svakom gyros sendviču je tzatziki umak, a upravo je sada, prije nego što prođe sezona finih, hrskavih krastavaca, pravo vrijeme da ga napravite. Sve o tzatzikiju, baš kao i recept, potražite na poveznici u nastavku.

KAKO NAPRAVITI TZATZIKI UMAK?

image
Easybuy4u/Getty Images

Osim tzatzikija, u gyros možete ubaciti još i povrće kao što su zelena salata, rajčica i luk. I to će vam, zapravo, biti sasvim dovoljno da napravite najslasniji sendvič koji danas možete zamisliti. U slučaju da ipak smatrate da vašem gyrosu nedostaje još nešto, inspririrati se možete grčkim street food restoranima pa svim sastojcima dodati još i šaku krumpirića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:13