ZA POD ZUB

Pričekajte s jagodama, ovo je najbolji način da hitno potrošite kumkvat koji ste kupili ‘jer je bio lijep‘

Umjesto agruma koji vas tužno gleda iz zdjele za voće, kumkvat sada postaje predobar dodatak slasticama, palačinkama, jogurtu...

Prije nego što se ozbiljno bacite na pripremu kolača s jagodama, malinama i borovnicama, iskoristite posljednje primjerke kumkvata koji se na tržnicama nude i upakirajte ih u teglice. Kompot od kumkvata prvi put sam jela na druženju koje je organizirala Maki, vlasnica japanskog restorana Pink Pig, koji se nalazi u Zagrebu.

Od zaista puno jela koja je taj put prezentirala na dugačkom stolu, kumkvat mi je svakako bio jedan od najvećih favorita, pa sam, čim sam uhvatila malo vremena, odmah počela googlati kako napraviti nešto barem slično. U međuvremenu sam isprobala i džem od kumkvata, koji je bio senzacionalan, i znala sam da si i ja, na ovaj ili onaj način, kumkvat želim upakirati u teglicu. Stoga sam to i učinila!

image
Lidija Lončarić

Pripremljen na ovaj način, kumkvat možete koristiti kao dodatak kašama ili jogurtu, kao punjenje za palačinke, kao sloj u torti, ili kao dodatak biskvitima. Za razliku od svježeg, ovakav kumkvat je, logično, puno mekši, divno citrusan, kiselkast i sladak istodobno, a ako mu dodate poštenu dozu začina, prihvatit će ih i postati još bolji. Moja preporuka je da odmah napravite što veću količinu, spremite u sterilizirane teglice, i koristite tijekom cijele godine. Jednom kada ga isprobate, to ćete itekako htjeti.

image
Lidija Lončarić

SLATKO OD KUMKVATA

Trebat će vam:

1 kg kumkvata
200 g šećera
1 limun
1 žlica ekstrakta vanilije, 1 mahuna tonke, malo cimeta, što god poželite
prstohvat soli

Priprema:

Kumkvat najprije prokuhajte 5 minuta u običnoj vodi. Procijedite ga, zarežite na vrhovima svaki plod, ili ga jednostavno prepolovite pa ga ubacite u lonac sa šećerom i vode toliko da prekrije plodove. Dodajte i limunov sok i korice prema želji. Kuhajte dok ne dobijete željenu konzistenciju, ali pripazite da plodovi još uvijek ostanu dovoljno "za pod zub". Na kraju dodajte prstohvat soli i začine, kuhajte još kratko pa spremite u sterilizirane teglice i u smočnicu.

Dodatno!

Kad sam istraživala kako se radi taj kompot (ili kako ga već želite nazvati), naletjela sam i na recept za kombinaciju kumkvata i rabarbare, što mi zvuči jako dobro i mislim da ću, sada kada je i sezona rabarbare, to svakako isprobati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 17:10