U našoj bogatoj povijesti bili smo po cijeloj Hrvatskoj, obišli mnoge proizvođače hrane, male OPG-ove, restorane, zaljubljenike u kuhanje i kušanje, tradicijske recepte... U jednoj od tih epizoda put nas je odveo i na OPG Cesarec u Oroslavju gdje proizvode hladnoprešana i toploprešana ulja iz bučinih koštica, o čemu smo vam pisali u velikoj reportaži. No, ovoga puta donosimo vam recept koji nas je tom prigodom oduševio i kakav do tada nismo nikada ni probali, a ni pekli. Naime, kao što i sami znate, bundeva je vrlo zahvalna namirnica i od nje se može pripremiti mnoštvo slanih i slatkih jela - juhe, variva, rižota, ravioli, njoki, salate, kruh, kolači, torte, pudinzi, marmelade, džemovi, sok..., a mogu se kombinirati s mesom ili poslužiti samo kao prilog ili umak. No, mi ovaj put radimo slatko od buče u obliku torte!
ZELENA TORTA
Trebat će vam za biskvit:
250 g pirovog brašna
100 g šećera
100 ml ulja
150 ml mlijeka
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pečenje
korica limuna
prstohvat soli
Priprema:
Jaja pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom, brašno prosijte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence s mlijekom i uljem dodajte u smjesu jaja i šećera. Dodajte naribanu koricu limuna i prstohvat soli. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite tijesto 20-25 minuta.
Trebat će vam za kremu:
1 puding od vanilije
3 žlice šećera
300 ml mlijeka
100 ml bučinog ulja
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Prah pomiješajte sa šećerom i dijelom mlijeka. Ostalo mlijeko ugrijte, ulijte mješavinu s pudingom. Površinu prekrijte plastičnom folijom da se ne stvori korica, pa pustite da se ohladi. Istucite šlag. Umiješajte ga u smjesu s bučinim uljem i premažite preko tijesta. Možete ukrasiti bučinim golicama.
Također, od buče možete pripremiti i pekmez i muffine, a recepte za njih potražite ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....