ODMAH NAPRAVITE DUPLU SMJESU

Postoji li išta bolje od tople zlevanke s domaćim džemom na kišni dan? Ovo je naš omiljeni recept

 Vedran Peteh/Cropix
Isprobali smo ih zbilja mnogo, no na ovakav kišni, sivi dan razveseliti nas može upravo ona s kukuruznim brašnom i džemom od šljiva

Obožavamo dobru zlevanku, zlevku, zljevanku ili zlevanjku, kako god je volite nazivati, pa smo tako kroz godine skupili čak nekoliko recepata kojima se volimo vratiti. Iako je metoda pripreme uglavnom ista, svi sastojci se tek pomiješaju i izliju u posudu za pečenje, recepti se često razlikuju po tipu brašna koje se koristi te dodacima kao što su vrhnje ili džem na vrhu.

Isprobali smo tako predobru kukuruznu zlevanku koju još toplu volimo poslužiti sa žlicom džema od marelice ili čak finim sladoledom od vanilije, zatim zlevanku s orasima i jabukom koju smo odmah proglasili jednom od najsočnijih koje smo ikad napravili te fantastičnu zlevku s heljdinim brašnom.

image
Tomislav Kristo/Cropix

No, na kišne i sive radne dane poput današnjeg, dok sjedeći u svojoj stolici na poslu maštamo o toplom kolaču koji ćemo napraviti čim stignemo kući, najviše nam se ipak jede sočna, bogata zlevanjka s kukuruznim brašnom, orasima, džemom od šljiva i kiselim vrhnjem. I to po receptu Maše Salopek, međumurske slastičarke sa slovenskom adresom.

Maša Salopek recept nam je otkrila kada smo je posjetili u Hiši Franko, gdje radi kao glavna slastičarka, kratko nakon što je proglašena najboljom pastry cheficom na svijetu prema izboru organizacije The Best Chef. Stoga, ako tražite recept za slasticu koja će vas utješiti na ovaj tmuran, sivi dan i koju sutra možete ponijeti na posao za gablec (ako vam koji komad uopće ostane), ovo je najbolji izbor koji danas možete napraviti. Recept potražite u nastavku, a cijelu priču o Maši Salopek pročitajte ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml maslinova ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 g mljevenih oraha
  • 40 g šećera
  • rum (ako ga želite učiniti privlačnijim)

Dodatno:

  • nekoliko žlica domaćeg džema od šljiva
  • 600 ml kiselog vrhnja

Priprema:

U mikseru jako dobro izmiksajte jaja sa šećerom te dodajte mlijeko i ulje. Ponovno promiješajte i dodajte suhe sastojke (prašak za pecivo, kukuruzno brašno, oštro brašno i sol. Možete dodati čak i 50 g palente) pa sve zajedno sjedinite u homogenu smjesu. Zagrijte pećnicu na 250 °C, a u međuvremenu izmiješajte preostale sastojke u posebnoj posudi - orahe, šećer i rum! Moja mama obično stavlja puno ruma, a ja čak i više! U pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, prvo stavite pola količine smjese za tijesto, zatim pola količine smjese s orasima. Nakon toga stavite ostatak smjese za tijesto te ostatak smjese s orasima. Ubacite još nekoliko žlica domaćeg džema od šljive, i sve premažite kiselim vrhnjem. Pecite kolač na 250 °C do trena kad se tijesto napuhne, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite dok kiselo vrhnje ne postane zlatnosmeđe, otprilike 25 minuta.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 17:20