S okusom mora

Posebno dobra i moćna riblja juha sa školjkama kojoj malo tko može odoljeti

Pored namirnica, da vam ovaj recept uspije, trebat će vam debela hladovina, mali špaher, kanta vode i malo dobre volje

Naš "morski vuk" Zoran Šimunić Šime za novi je broj magazina Dobra hrana dobio zadatak pripremiti jednu od zahtjevnijih tema - brodsku kuhinju. More je veliki supermarket, tvrdi, ali to ne znači da sa sobom ne morate ponijeti, ovisno o tome koliko vas je, puna kolica hrane i pića. Na brodu su uvijek svi gladni i žedni. Savjet iskusnih moreplovaca: samo jednostavno!

Paštete, mesni naresci, mortadela narezana na kockice, panceta, sirevi, riblje konzerve, rajčica i ukiseljene lučice, pohani kruh i bijela kava... brodska su klasika. No, na brodu se može i kuhati, pogotovo ako ima opremljenu kuhinju s više ringova, dobru plinsku pećnicu i hladnjak. Ako ste na takvom brodu, onda vam je kuhanje bitno jednostavnije i sliči onome u kućnoj kuhinji. U nastavku vam donosimo i jednu dobru ideju, koja vam neće oduzeti puno vremena, a svi će je obožavati. Najbolji dio, ako imate dobru ribarnicu ili dobavljača ribe, ne morate biti na jedrilici, a ni na moru da biste je pripremili, njezin okus teleportirat će vas gdje god želite.

image
Berislava Picek/Cropix

MOĆNA RIBLJA JUHA SA ŠKOLJKAMA

Trebat će vam:

1 kg razne riblje sitneži - škarpoći, molići, arbuni, špar, barkokole (male ražice), grdobinice, glava od gofa odnosno što pronađete na peškariji (ribarnici). Mi smo koristili većeg mola.
2 šake miješanih školjaka
1 luk
3 režnja češnjaka
200 g mrkve
100 g korijena peršina
2-3 lista celera
1 krumpir
prstohvat lista peršina
90 ml bijelog suhog vina poput pošipa
8 zrna šarenog papra
1 jušna žlica konšerve (koncentrata rajčice)
maslinovo ulje
50 g riže
2 lista lovora
1 grančica majčine dušice (ili jedna jušna žlica dalmatinskog začina)
sol, papar

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Ribu očistiti i odstraniti krljušt te proprati u moru. Školjke staviti u “sić” s morem i ostaviti neko vrijeme da izbace pijesak, a one koje su isplivale vratiti u more. Povrće očistiti i narezati na krupnije komade, potom zagrijati ulje u dubljem loncu pa dodati povrće. Pirjati 5 - 6 minuta, dodati konšervu i miješati da se sve malo karamelizira, potom dodati ribu i sve pirjati na jačoj vatri još 5 - 6 minuta, podliti vinom, dodati začine i podliti vodom. Smanjiti vatru na najslabije i kuhati oko 30 minuta dok povrće ne omekša. Ako se na površini pojavi bijela pjena, skinuti je žlicom. U pola kuhanja dodati školjke.

Juhu procijediti u drugi lonac i staviti da zakuha pa dodati rižu. Nakon petnaestak minuta riža će biti skuhana.

U međuvremenu meso ribe očistiti od kostiju i razlomiti na srednje komade.

Oko pola šalice količine ribe ispeštati vilicom. Od povrća maknuti sve što nije korjenasto. Po želji, školjke očistiti ili ih ostaviti u ljuskama za “ribarski izgled”.

Sve pripremljeno dodati u juhu i promiješati. Uskladiti okuse. Kod posluživanja može se dodati malo nasjeckanog lista peršina te podliti dobrim maslinovim uljem.

image
Berislava Picek/Cropix

SAVJET:

Ostatak od juhe može se iskoristiti kao konču (temeljac-bazu) za druga jela poput rižota ili fažola na brujet. Solite postupno, a finalne okuse uskladite kad se školjke otvore te puste more. Možete koristiti i druge začine poput vrijeska, idealno bi bilo da dodate u juhu koji priljepak, puževe ili još bolje šuplji kamen koji je obrastao algama i drugim sitnim morskim stanovnicima za pravi rustikalni okus.

image

Dobra hrana ljeto 2024

Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Cijelu priču i sve recepte o brodskoj kuhinji potražite u novom broju magazina Dobra hrana u kojem vas čeka pregrš dobrih savjeta, ideja i inspirativnh priča na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:57