DOBRA IDEJA

Pita sa šparogama, gljivama i slaninom za doručak, ručak i večeru, napravite duplu količinu

 Iryna Melnyk/
Prhka slana pita odlična je topla, a još je bolja kada se ohladi. Upravo zato, bit će dobra opcija za doručak, ručak i večeru

Trebat će vam:

300 g glatkog brašna

1 jaje

150 g maslaca

prstohvat soli

malo hladne vode

1 luk

200 g gljiva

200 g šparoga

topljivi sir po želji

50 g slanine

sol i papar

začinsko bilje prema želji

200 ml slatkog vrhnja

2 jaja

Priprema:

Napravite tijesto od brašna, jaja, soli i hladnog maslaca. Prema potrebi, dodajte hladne vode. Nemojte ga previše mijesiti, tek toliko da se svi sastojci povežu. Napravite kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Napravite nadjev tako da najprije na malo ulja pirjate sitno sjeckani luk. Dodajte kockice slanine i pustite da se masnoća otopi. Dodajte na ploške nasjeckane gljive, pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte komadiće šparoga. Pustite da se kratko ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte slatko vrhnje sa soli i paprom i dva jaja. Dodajte pirjano povrće. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga i stavite u kalup koji ste prethodno namastili. Dodajte smjesu povrća i slatkog vrhnja s jajima i na kraju pospite sirom. Po površini možete rasporediti i cijele šparoge. Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 23:33