ZA POD ZUB

Pita od maka i krušaka jedna je od jednostavnijih, a boljih slastica koje ovih dana možete napraviti

Ova slastica jedna je od onih koje izgledaju kao da ste se oko pripreme doista potrudili, a zapravo je gotova u sat vremena

Jesen je za mene doba toplih i utješnih jela, jabuka, krušaka, buče i maka, pa je tako na red danas došla kombinacija dva favorita - maka i krušaka. Dodajte tome i lisnato tijesto, ovog puta kupovno, no one ambicioznije ohrabrujem da se okušaju i u pripremi svog domaćeg, i dobili ste slasticu koje je zbilja teško pojesti samo jedan komad.

image
Lidija Lončarić/

Cijela ideja zapravo se rodila još prošlog vikenda, kada mi se nakon ručka jelo nešto brzo i fino, a toplo i mekano, pa sam umutila mak s nekoliko bazičnih sastojaka, u sredinu stavila cijelu krušku i sve skupa ispekla u fritezi na vrući zrak. Rezultat mi se toliko svidio da sam na ideji odlučila još malo poraditi i danas vam donosim recept za baš dobru jesensku brzopoteznu pitu.

Priprema niti jedne od ovih komponenti neće vam oduzeti dulje od pet minuta, a ako bjelanjak odlučite umutiti ručno, kao što sam to napravila ja, kasnije ćete imati osjećaj kao da ste odradili set vježbi u teretani i da su vam naglo narasli mišići, pa će i uživanje u ovoj poslastici zvučati kao dobra nagrada na kraju dana.

image
Lidija Lončarić/

Smjesu od maka, osim vanilijom, uvijek možete dodatno začiniti, primjerice tonkom, kardamomom, čak i crnim paprom s malo limunove korice ili nekim drugim začinom po želji, a ako smatrate da bez čokolade nema dobrog deserta, već pečenu slasticu uvijek možete poprskati otopljenom tamnom ili bijelom čokoladom.

BRZA PITA S MAKOM I KRUŠKAMA

Trebat će vam:
1 svježe lisnato tijesto s maslacem
2 kruške
1 jaje
30 g smeđeg šećera
30 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
50 ml mlijeka
50 g maka
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat cimeta
prstohvat soli
sok pola limuna

Priprema:

Najprije odvojite žumanjak od bjelanjka i stavite ih u posebne posudice. Bjelanjku dodajte prstohvat soli i dobro ga istucite pjenjačom, dok ne dobijete snijeg. Žumanjak dobro umutite sa šećerom, dodajte ekstrakt vanilije, otopljeni maslac, cimet i mlijeko pa sve dobro povežite. Dodajte zatim mak i prašak za pecivo, ponovno sve dobro pomiješajte i na kraju dodajte istučeni bjelanjak pa ga nježnim pokretima umiješajte u smjesu. Lisnato tijesto raspakirajte i stavite na dno posude za pečenje, izbodite ga vilicom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na pet minuta. Za to vrijeme kruške narežite na tanke ploške i poprskajte ih s malo limunova soka. Kada tijesto blago poprimi boju, izvadite ga i na njega izlijte smjesu od maka i posložite kruške. Po kruškama stavite malo šećera ako želite. Pecite na 180 stupnjeva 20-30 minuta ili dok pita ne poprimi boju. Kada je gotova, kratko je ohladite pa poslužite posipanu šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 13:30