MLJAC!

PET RECEPATA: Produženi vikend je savršen za pripremu galetta!

Slatko i slano ravno iz Francuske!

Ako vam se ne radi ni quiche ni tart, ali obožavate prhko tijesto s ukusnim voćnim nadjevima, ovo su recepti za vas!

Galette s krumpirom

Za tijesto:

1 jaje
250 g brašna
50 ml vode
prstohvat soli
70 g maslaca
sušeno začinsko bilje

Za nadjev:

5 srednjih krumpira
crveni luk
3 jaja
1 dcl mlijeka
sol
papar
ružmarin

Zamijesite tijesto tako da brašno pomiješate s jajetom, vodom, soli, maslacem i sušenim začinskim biljem po želji. Tijesto brzo zamijesite i ostavite u hladnjaku sat, dva. Krumpire narežite na tanke ploške. Također i luk. Pomiješajte jaja, mlijeko, sol, papar i ružmarin. Krumpir i luk poredajte po tijestu i zavrnite rubove. Prelijte napravljenom smjesom i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva.

Galette sa suhim smokvama

Za nadjev:

100 g badema
korica 1 limuna
50 g suhih smokvi
2 prstohvata mljevenog cimeta
1 jušna žlica šećera u prahu

Za tijesto:

250 g glatkog brašna
60 g šećera u prahu
200 g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja

Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, maslac i vrhnje. Oblikujte od tijesta disk, omotajte ga prozirnom kuhinjskom folijom pa ostavite u hladnjaku 10-ak minuta. Razvaljajte tijesto debljine 5 mm u obliku pravokutnika te ga stavite na masni papir u pleh za pečenje. Na tijesto složite narezane smokve, ali ostavite slobodan rub debljine oko 4 cm. Pomiješajte šećer u prahu s cimetom te ga posipajte preko voća. Posipajte i fino naribanu koricu limuna te tostirane bademe. Preklopite rub tijesta preko voća. Pecite 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Galette s malinama

Za tijesto:

250 g glatkog brašna
60 g šećera u prahu
200 g maslaca
1 jušna žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:

300 g malina
50 g šećera
1 žlica gustina

Zamijesite tijesto tako da pomiješate brašno s šećerom u prahu, maslacem i vrhnjem. Ostavite ga u hladnjaku 10-ak minuta. Nakon hlađenja, razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj podlozi u veliki krug. Maline pomiješajte sa šećerom i gustinom te ih stavite na tijesto. Zavrnite rubove prema unutra i pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.

Galette s jabukama

Za tijesto:

250 g glatkog brašna
60 g šećera u prahu
200 g maslaca
1 jušna žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:

300 g jabuka
50 g šećera
1 žlica gustina

Zamijesite tijesto tako da pomiješate brašno s šećerom u prahu, maslacem i vrhnjem. Ostavite ga u hladnjaku 10-ak minuta. Nakon hlađenja, razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj podlozi u veliki krug. Jabuke pomiješajte sa šećerom i gustinom te ih stavite na tijesto. Zavrnite rubove prema unutra i pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.

Galette s borovnicama

Za tijesto:

250 g glatkog brašna
60 g šećera u prahu
200 g maslaca
1 jušna žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:

300 g borovnica
50 g šećera
1 žlica gustina

Zamijesite tijesto tako da pomiješate brašno s šećerom u prahu, maslacem i vrhnjem. Ostavite ga u hladnjaku 10-ak minuta. Nakon hlađenja, razvaljajte tijesto na pobrašnjeloj podlozi u veliki krug. Borovnice pomiješajte sa šećerom i gustinom te ih stavite na tijesto. Zavrnite rubove prema unutra i pecite na 180 stupnjeva 40 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 13:15