ISPROBANE JESENSKE SLASTICE

PET KOLAČA OD ROGAČA: Svijet se dijeli na one koji ga obožavaju ili ga ne mogu smisliti. Mi zastupamo one koji od njega rade ukusne slastice!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Mahuna rogača bogata je prirodnim sladorom, stoga pažljivo dozirajte šećer

Rogač koji poznajemo još pod nazivima rožičak, karuba ili rogačuša je zimzeleno drvo latinskog naziva Ceratonia siliqua koje uglavnom uspijeva u toplim mediteranskim krajevima. Stablo je vrlo razgranato, širokog debla, grube smeđe kore i bogate krošnje. Plod je u obliku mahune s mesnatim vanjskim dijelom i tvrdim sjemenkama koje se nalaze u mahuni. Za razliku od većine mahunarki kod kojih se konzumira sjemenka, ovdje vrijedi suprotno pa je zapravo mahuna ta koju jedemo u raznim jelima. Prednost rogača leži u tome da se plodovi mogu dugo čuvati. Bit će doduše sve tvrđi, ali još uvijek upotrebljivi.

Carob tree, St John's-bread, Ceratonia siliqua
Getty Images/iStockphoto

U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvažen i danas - karat. Jedna sjemenka = jedan karat. Možda danas rogač u ekonomskom smislu nije zlata vrijedan, no obiluje kalcijem, kalijem, bakrom... Na okus ove mahunarke treba se naviknuti, mnogi je obožavaju, dok je drugi ne žele niti pomirisati. Dok je svježa još je relativno mekana i može se grickati, mahuna rogača okusom podsjeća na jako aromatičnu čokoladu.

closeup of an old man with some carobs in his hands during the harvesting of this fruit in Spain
Getty Images/iStockphoto

Na nepcu ostaje fini film slatkoće koja nije tako intenzivna kao kockica čokolade. Mahuna rogača je bogata prirodnim sladorom, stoga kad je koristite u slatkim jelima ne pretjerujte s dodavanjem šećera. Rogač se najčešće koristi u obliku brašna ili praha, a najčešća slastica u kojoj ćete ga naći su dizana tijesta. Od davnima je uz orahnjaču i makovnjaču svoje mjesto na tanjuru našao i rogač. U nešto modernijem ruhu od fino mljevenog brašna mogu se napraviti ukusni i zdravi topli napici, a finu aromu dat će i pudinzima i kolačima.

Zagreb, 291019.
Editorijal kolaci od rogaca koje je spremila Slavica Sagolj za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Mscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rogač se zbog svoje slatkoće odlično sljubljuje s citrusima, jabukama ili kruškama, stoga ne čudi da je najčešća podloga mnogih kolača s dodatkom mljevenog rogača upravo jabuka. Kombinacijom rogača i jabuke dobije se savršeni spoj slatkoće i kiselosti, a na nepcu se osjeća svježina i lakoća ovog tijesta. Poigrajte se s ovom pomalo zapostavljenom namirnicom, kombinirajte sezonsko voće i složite svoju savršenu slasticu prema barem jednom od naših recepata.

Kolač s rogačem i narančom

Zagreb, 291019.
Editorijal kolaci od rogaca koje je spremila Slavica Sagolj za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Mscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kuglice od rogača s bijelom ili ruby čokoladom

Zagreb, 291019.
Editorijal kolaci od rogaca koje je spremila Slavica Sagolj za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Mscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Princes krafne s kremom od rogača

Zagreb, 291019.
Editorijal kolaci od rogaca koje je spremila Slavica Sagolj za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Mscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rolada od rogača s kremom

Zagreb, 291019.
Editorijal kolaci od rogaca koje je spremila Slavica Sagolj za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Mscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Desert od rogača u čaši

Zagreb, 291019.
Editorijal kolaci od rogaca koje je spremila Slavica Sagolj za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Mscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:41