Rogač koji poznajemo još pod nazivima rožičak, karuba ili rogačuša je zimzeleno drvo latinskog naziva Ceratonia siliqua koje uglavnom uspijeva u toplim mediteranskim krajevima. Stablo je vrlo razgranato, širokog debla, grube smeđe kore i bogate krošnje. Plod je u obliku mahune s mesnatim vanjskim dijelom i tvrdim sjemenkama koje se nalaze u mahuni. Za razliku od većine mahunarki kod kojih se konzumira sjemenka, ovdje vrijedi suprotno pa je zapravo mahuna ta koju jedemo u raznim jelima. Prednost rogača leži u tome da se plodovi mogu dugo čuvati. Bit će doduše sve tvrđi, ali još uvijek upotrebljivi.
U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvažen i danas - karat. Jedna sjemenka = jedan karat. Možda danas rogač u ekonomskom smislu nije zlata vrijedan, no obiluje kalcijem, kalijem, bakrom... Na okus ove mahunarke treba se naviknuti, mnogi je obožavaju, dok je drugi ne žele niti pomirisati. Dok je svježa još je relativno mekana i može se grickati, mahuna rogača okusom podsjeća na jako aromatičnu čokoladu.
Na nepcu ostaje fini film slatkoće koja nije tako intenzivna kao kockica čokolade. Mahuna rogača je bogata prirodnim sladorom, stoga kad je koristite u slatkim jelima ne pretjerujte s dodavanjem šećera. Rogač se najčešće koristi u obliku brašna ili praha, a najčešća slastica u kojoj ćete ga naći su dizana tijesta. Od davnima je uz orahnjaču i makovnjaču svoje mjesto na tanjuru našao i rogač. U nešto modernijem ruhu od fino mljevenog brašna mogu se napraviti ukusni i zdravi topli napici, a finu aromu dat će i pudinzima i kolačima.
Rogač se zbog svoje slatkoće odlično sljubljuje s citrusima, jabukama ili kruškama, stoga ne čudi da je najčešća podloga mnogih kolača s dodatkom mljevenog rogača upravo jabuka. Kombinacijom rogača i jabuke dobije se savršeni spoj slatkoće i kiselosti, a na nepcu se osjeća svježina i lakoća ovog tijesta. Poigrajte se s ovom pomalo zapostavljenom namirnicom, kombinirajte sezonsko voće i složite svoju savršenu slasticu prema barem jednom od naših recepata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....