Ovih smo dana svratili na predblagdansku gozbu u nedavno ponovno otvoren restoran Skenderica 1912 u zagrebačkim Remetama, gdje je chef kuhinje Ante Matković pripremio jela zbog kojih ćemo se na ovu adresu zasigurno vraćati. Na meniju su se, među ostalim, našla i dva pečenja recepte za koje ćemo ovih blagdana iskoristiti i u vlastitoj kuhinji.
Ostavljamo ih u nastavku te savjetujemo, ako i ne uspijete nabaviti kopuna, ovaj način pripreme možete primijeniti i na bilo kojoj drugoj peradi, kao što su patka ili purica. Mlinci neka budu glavni prilog, a uz njih možete poslužiti i povrće i umak od pečenja te obavezno veliku zdjelu salate. Uz svinjsko pečenje će se, pak, najbolje slagati pečeni krumpir.
Više blagdanskih recepata potražite u Nedjeljnom Jutarnjem koji izlazi sutra, 24. prosinca.
KOPUN S MLINCIMA
Trebat će vam:
kopun
sol
mlinci
temeljac ili slana voda
začini po želji
Priprema:
Kopuna dan ranije dobro natrljajte solju i pustite da stoji u hladnjaku. ¸Izvadite ga barem sat vremena prije početka pečenja i držite na sobnoj temperaturi. Pecite na 220 °C oko sat i 20 minuta ili dok ne poprimi lijepu boju, ovisno o veličini. U početku ga možete peći poklopljenog, a kasnije otklopite lonac kako bi dobio boju. Na ovaj način možete pripremiti i drugu perad. Mlince kratko prokuhajte ili natopite u vrućoj posoljenoj vodi ili temeljcu. Ako su domaći, proces će trajati nešto dulje. Procijedite ih i začinite sokom od pečenog kopuna, a zatim prebacite sve zajedno u posudu u kojoj se kopun pekao i pustite da stoji ili još kratko zapecite.
Napomena! Količinu mlinaca prilagodite vlastitim potrebama.
ROLANA SVINJETINA
Trebat će vam:
svinjska potrbušina
300 g kruha
100 g luka
50 g špeka
mlijeko
začini po želji (peršin, češnjak, sol, papar)
Priprema:
Meso dan ranije natrljajte začinima po želji, a na dan kada ćete ga peći, po površini rasporedite smjesu od kruha, luka i špeka. Napravite je tako da kruh nasjeckate na kockice, a špek i luk kratko zapržite na tavi. Dodajte ih kruhu pa sve zajedno prelijte toplim mlijekom i pustite da se stvori glatka smjesa. Kada ste smjesu rasporedili po mesu, zarolajte ga i učvrstite kuhinjskim koncem koji je prikladan za korištenje na ovaj način. Roladu pecite dva sata na 180 °C. Prije nego što ćete je rezati, dobro je ohladite. Poslužite uz prilog i salatu po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....