Stiže nam vrijeme ušećerenih badema, kada ovu omiljenu tradicionalnu poslasticu često susrećemo na raznim božićnim sajmovima, poslužujemo je na blagdanskim stolovima i veselimo se kada je dobijemo na poklon. Zanimljivo je i da tradicija ušećerenih badema seže daleko u prošlost kada su trgovci začina i slatkiša putovali svijetom, donoseći sa sobom ove slasne poslastice. Bademe su počeli oblagati šećerom kako bi im produžili rok trajanja.
U današnje vrijeme, ušećereni bademi su nezaobilazni dio božićnih sajmova u Europi, a nerijetko se poslužuju topli, uz kuhano vino ili čaj. Postali su i kod nas uobičajeni pokloni tijekom blagdana, a u Švedskoj imaju posebno značenje. Naime, tijekom božićnih proslava Šveđani tradicionalno pripremaju desert od riže u koji se ubacuje jedan (ušećereni) badem, a osoba koja ga pronađe u svojem tanjuru tradicionalno dobiva malu nagradu ili se smatra da će imati sreće u nadolazećoj godini.
Iako se ušećereni bademi tijekom prosinca mogu pronaći u gotovo svim većim trgovinama, priprema kod kuće ima svoje prednosti. Osim što se možete poigrati sa začinima i količinom šećera, dom ćete ispuniti ugodnim mirisima. I zato vam donosimo jedan vrlo jednostavan recept.
Ušećereni bademi s cimetom
Trebat će vam:
1 šalica sirovih badema
½ šalice šećera
¼ šalice vode
½ žličice cimeta
prstohvat soli
Priprema:
U širokoj tavi pomiješajte vodu, šećer, cimet i sol te miješajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.
Dodajte bademe u smjesu i nastavite miješati. Smjesa će se zgušnjavati i kristalizirati oko badema. Nastavite miješati dok bademi ne postanu potpuno obloženi šećerom i ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Čim čujete da bademi pucketaju, maknite ih s vatre i istresite na komad papira za pečenje, razdvojite špatulom te ih pustite da se ohlade.
Ohlađene bademe spremite u staklenke i ostavite na sobnoj temperaturi.