ISPROBAJTE ODMAH

Ovom prehranom osiguravate si jači imunitet i manje kilograma, imamo tri recepta

Veganski zeleni curry

 Maja Danica/Podravka

Gubitak težine, jači imunitet, briga za životinje i, naravno, održivost. Sve su to standardni razlozi zašto se sve više ljudi odlučuje za prehranu bez životinjskih proizvoda. Studije su do sad potvrdile da odrasli vegani u prosjeku teže čak 2.5 kilograma manje od onih koji jedu meso. Veganska prehranasmanjuje rizik od dijabetesa tip 2, smanjuje rizik od srčanih bolesti zbog niže razine kolesterola te se čak pokazala kao efikasna zaštita protiv malignih tumora. Zastrašujuće snimke iz velikih uzgojnih pogona goveda i peradi nekome su ostavile gorak okus u ustima, a druge su navele na propitkivanje kvalitete mesa na tržištu. Na kraju dana, svi smo se barem jednom susreli s pitanjem veganstva i je li opcija za nas same.

Čini se, međutim, da bez obzira na inicijalno mišljenje o veganskoj dijeti, nerijetko i najveći 'hejteri' ostanu bez riječi kad probaju neko vegansko jelo. Možda se sjetite i situacije u kojoj je veliki propagator grilla i steaka pojeo i pohvalio jelo ni ne skuživši da mesu nije bilo traga. Povrtni rižoto ili juha od rajčice na maslinovom ulju, tost s margarinom i džemom od šljiva ili možda moderniji avokado tost s malo humusa. Sve su to jela u kojima uživamo, a ni ne razmišljamo o tome kojoj prehrani pripadaju.

Faktor iznenađenja u veganskim jelima upravo je kombinacija poznatih jela s novim aromama i načinima pripreme. Važna nam je kvaliteta namirnica jer ih ne želimo prekuhati, ne želimo ih usitniti. Blanširamo ih, tek na koliko sekundi bacimo na vatru, sirove ih umiksamo jer ih želimo osjetiti, želimo im dati na važnosti i želimo znati da su najbolje moguće. Porast interesa za izvor namirnica, njihov način uzgoja i sezonalnost krenuo je s promjenama u prehrani ljudi diljem svijeta. No, pandemija je ovaj trend znatno naglasila jer smo više nego ikad prije svjesni da ono što jedemo i kako jedemo diktira kako ćemo se nositi sa zdravstvenim prijetnjama u našoj okolini.

image

Neka vaše namirnice budu najviše kvalitete

Shutterstock/

Zato se danas okrećemo lokalnim i sezonskim rješenjima i tražimo organski uzgojene namirnice koje nam garantiraju minimalnu intervenciju u uzgoju i zaštitu od bilo kakvih kemikalija. Jedini način da budemo sigurni da je neka namirnica uistinu BIO je prema oznaci visokih standarda uzgoja. I ne trebamo se zaustaviti samo na svježim namirnicama već zahtijevati isto i od prerađevina jednaku razinu kvalitete. Za dodatke jelima veliki je iskorak napravila Vegeta BIO kao nositelj BIO certifikata ne bi li ponudila pravo rješenje svojim kupcima. Visokokvalitetni sastojci u Vegeti BIO garantiraju uspjeh na koji smo navikli odrastajući s Vegetom - odličan okus, sigurnost i kreativnost u kuhinji.

S ciljem da isprobamo više veganskih jela i alternativnih namirnica u kuhinji, ali još uvijek zadržimo poznate okuse i začine pri ruci, donosimo tri hit veganska jela. S njima sigurno nećete pogriješiti čak i ako ih pripremate po prvi put, a odlična su prilika da se upoznate s možda nepoznatim namirnicama ili kombinacijama. Garantiramo da će se i najodvažniji ljubitelji mesa oduševiti i najesti. Možda čak i pitati za recept.

Veganski curry (za 4 osobe)

Sastojci:

2 ljutike

2 češnja češnjaka

4 žlice kokosova ulja

malo Vegeta Maestro chili-a

¼ žličice Vegeta Maestro kima

¼ žličice Vegeta Maestro bijelog papra mljevenog

¼ žličice Vegeta Maestro đumbira mljevenog

1 manji patlidžan

300 g muškatne bundeve (Butternut)

400 ml kokosovog mlijeka

2 žličice Vegete BIO

100 g mladog boba (ili graška)

100 g mlade brokule

½ limete

1 žlica tamarija ili soja umak

list korijandera

Zlato polje Basmati riže

Ljutiku sitno narežite, a češnjak sitno nasjeckajte. U tarionik (mužar) stavite kim i zdrobite ga. Zatim dodajte 2 žlice kokosovog ulja, chili, bijeli papar, đumbir, ljutiku i češnjak. Sve zdrobite u finu pastu. Patlidžan izrežite na veće kocke, a bundevu na kocke. U tavu zagrijanu na srednjoj vatri stavite 2 žlice kokosova ulja. Kad se zagrije dodajte narezani patlidžan, kratko popecite uz miješanje, pa dodajte bundevu. Sve zajedno uz miješanje popecite. Dodajte pripremljenu pastu i zagrijte uz miješanje.

Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte Vegetu BIO. Poput povrtnog temeljca, Vegeta BIO će osigurati poznatu bazu za sve ostale namirnice. Dodajte povrće: bob, brokulu i vode po potrebi. Pustite da zavri, pa kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. U umak umiješajte sok limete, soja umak, smeđi šećer i soli po potrebi. Gotovo jelo pospite grubo narezanim korijanderom i poslužite s kuhanom rižom

Quinoa s prokulicom i bundevom (za 4 osobe)

image

Quinoja s prokulicama i bundevom

Maja Danica/Podravka

Sastojci:

150 g quinoe

2 žličice Vegete BIO

1 luk

3 žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

200 g prokulica

300 g muškatne bundeve (Butternut)

150 g kelja narezanog na rezance

sol

Vegeta Maestro crni papar

1 žlica meda

1 zreli avokado

½ limete

Zagrijte 370 ml vode, dodajte quinoa i Vegetu BIO. Kad zavri poklopite, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta da se tekućina apsorbira. Vegeta BIO će od samog početka postaviti bazu bogatu snažnim povrtnim okusima. Bundevu narežite na kockice, a prokulicu po pola. Za to vrijeme u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno narezani luk. Popecite uz miješanje do zlatno žute boje, pa dodajte protisnuti češnjak. Dodajte bundevu, prokulice, kratko popecite, dodajte kelj i nekoliko žlica vode. Pirjajte na laganoj vatri uz miješanje da povrće omekša (oko 10 minuta). Lagano posolite, pospite mljevenim paprom i dodajte med. Zatim umiješajte kuhanu quinou. Avokado narežite i nakapajte sokom limete.

Veganska juha s grahom (za 4 osobe)

image

Veganska juha s grahom

Maja Danica/

Sastojci:

1 luk (80 g)

1 crvena paprika

1-2 mrkve

2 žlice maslinova ulja

1 češanj češnjaka

230 g konzerviranog Crvenog graha Podravka

140 g kukuruza šećerca Podravka

2 žličice Vegete BIO

prstohvat Vegeta Maestro chili-a

½ žličice Vegeta Maestro kima

100 g lista mladog špinata

morska sol

Vegeta Maestro crni papar

100 ml kokosovog mlijeka

Luk sitno narežite, a mrkvu i papriku narežite na kockice. Konzervirani grah i kukuruz šećerac isperite. Na zagrijano ulje u posudi stavite luk i popecite do zlatno žute boje. Dodajte papriku i mrkvu pa još kratko popecite uz miješanje. Zatim dodajte protisnuti češnjak da zamiriše. Ulijte vodu, a kad zavri umiješajte grah i kukuruz šećerac. Začinite s Vegetom BIO kako biste obogatili okus te dodajte chili i zdrobljeni kim. Smanjite vatru i pirjajte 15 minuta. Dodajte grubo narezani špinat, po potrebi posolite i pospite mljevenim crnim paprom. Umiješajte kokosovo mlijeko i kuhajte još 5 min.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 22:20