Božić je u mnogim dijelovima Hrvatske trenutak kada se okupimo uz bogatu trpezu za istim stolom s našim najmilijima. U sjevernoj Hrvatskoj za Božić se često jedu purica i patka, ali ima i drugog pečenja, pogotovo ako krenemo prema istoku zemlje. U Dalmaciji, pak, ne možemo zamisliti blagdane bez pašticade za koju nam je recept otkrio legendarni chef Hrvoje Zirojević, a neizostavni su i kolači poput orahnjače i makovnjače. Baš zato za vas smo izabrali šest provjerenih recepata s kojima će vaš blagdanski stol ovaj Božić biti nepogrešiv.
1. PURICA S MLINCIMA
Recept chefa Steve Karapandže
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...
Trebat će vam:
1 purica
svinjska mast
1 jabuka
1 luk
pileći ili povrtni temeljac-juha za podlijevanje
sol
papar
Za mlince:
1 kg brašna
1 jaje
mlaka voda
sol
Priprema:
Očišćenu puricu dobro obrisati kuhinjskim papirom (može se nabosti slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol. Unutrašnjost purice premazati solju i dodati glavicu luka. Jabuku prerezati na četvrtine i vezati špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapeći u plitkoj ugrijanoj masnoći, podliti temeljcem ili juhom i nastaviti peći u pećnici na 200 °C oko 2-3 sata dok ne omekša. Tijekom pečenja zalijevati vlastitim sokom. Pečeno meso izvaditi iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podliti s malo juhe, prokuhati i procijediti te ostaviti na toplom do upotrebe. Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesiti polučvrsto tijesto. Tijesto podijeliti u više loptica od oko 50 g pa ih razvaljati. Na srednje ugrijanoj ploči peći razvaljane kuglice s jedne i druge strane. Tako ispečene mlince zdrobiti na manje komade, zaliti kipućom slanom vodom i ostaviti 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijediti i još vruće zamastiti sokom od pečenja.
2. PEČENA PATKA U UMAKU OD NARANČE
Klasik francuske kuhinje koji je savršen za svečane prigode poput Božića
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...
Trebat će vam:
1 cijela patka (oko 2 kg)
2 naranče (sok i korica)
2 žlice meda
4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 glavica luka (nasjeckana)
100 g krušnih mrvica
100 g sušenih marelica (nasjeckanih)
½ šalice orašastih plodova (nasjeckanih, prema izboru)
sol i papar prema ukusu
2 žlice maslinova ulja
Priprema:
U zdjeli pomiješajte krušne mrvice, nasjeckane sušene marelice, orašaste plodove, nasjeckani češnjak, sok i koricu jedne naranče, sol i papar. Sve dobro promiješajte. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Patku očistite, posolite i popaprite unutrašnjost. Napunite je pripremljenim punjenjem. U maloj zdjeli pomiješajte sok druge naranče i med. Prelijte smjesu po patki i premažite je s vanjske strane. Stavite je u posudu za pečenje, prelijte maslinovim uljem i preostalom marinadom. Pecite u pećnici oko 1,5 do 2 sata, povremeno je polijevajući sosom iz posude. Nakon pečenja pustite da se patka odmori 10 minuta prije rezanja. Poslužite uz prilog prema želji (npr. pečeni krumpir ili povrće).
3. TELEĆE PEČENJE
Što su blagdani bez ukusne pečenke po kojoj će mirisati cijela kuća...
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...
Trebat će vam:
1,5 - 2 kg teletine
4 mlada luka
5 manjih mrkvi
1 glavica češnjaka
sol i papar
1,5 dl bijelog vina
Priprema:
Teletinu posoliti i malo popapriti. Nauljiti posudu za pečenje, pokapati i meso pa ga peći desetak minuta na 220 ºC. Smanjiti temperaturu pećnice na 150 ºC, podliti vinom i 1 dl vode ili, još bolje, mesnim temeljcem te dodati prerezanu glavicu češnjaka koja će dati aromu. Peći poklopljeno na laganom još oko dva sata. Oko 45 minuta prije nego što je gotovo dodati opranu mrkvu u komadu te mladi luk, a ako želite, uokolo poslažite i krumpir ili servirajte teletinu uz pire krumpir i prelijte ga umakom od pečenja. Tijekom pečenja podlijte ako je potrebno s još malo temeljca ili vode. I, naravno, dvadesetak minuta prije kraja otklopite posudu da se povrće zapeče i meso dobije još ljepšu boju.
4. JANJEĆI BUT IZ PEĆNICE
Sočna pečenka pravi je božićni klasik
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...
Trebat će vam:
1 janjeći but
2 žlice maslinova ulja
2 žlice svježeg ružmarina
sol i papar
povrće (luk, mrkva, krumpiri, prokulice...)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pomiješajte ulje, ružmarin, sol i papar u zdjelici. Premažite mješavinom janjeću koljenicu. Operite povrće i prema potrebi razrežite ga na komade jednake veličine. U dublji lim za pečenje stavite povrće tako da prekrije dno pa stavite janjeći but na povrće. Termometrom za meso izmjerite temperaturu najdebljeg dijela buta, pazeći da ne ubodete izravno uz kost. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite sve dok unutarnja temperatura buta ne bude 60 °C za srednje pečeno meso, odnosno 70 °C za dobro pečeno. Kada ste postigli željenu temperaturu, izvadite pečenku, prekrijte je folijom ili poklopcem i pustite da odmara 15 minuta pa razrežite i poslužite.
5. PAŠTICADA
Recept je ovo chefa Hrvoja Zirojevića
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...
Za marinadu:
700 ml vode
300 ml domaće crne kvasine (ako je kupovna 70%, smanjite vodu jer treba biti ukupno 1000 ml tekućine)
600 g luka
50 g celera
50 g peršina
50 g mrkve
5 - 6 klinčića
2 lista suhog lovorova lista
malo ružmarina
Za pašticadu:
800 g junećeg frikandoa
100 g masnije pancete izrezane na trakice
100 g mrkve izrezane na štapiće
100 g češnjaka izrezanog na štapiće
150 g svinjske masti
700 ml prošeka srednje klase
2 žlice konšerve (koncentrata od rajčice)
Priprema:
Frikando u komadu našpikajte pancetom, mrkvom i češnjakom. Povrće ogulite i narežite na polumjesece, a luk na trakice. U prikladnu dublju posudu stavite povrće i meso te podlijte kvasinom i vodom - sve promiješajte i ostavite preko noći u hladnjaku (minimalno 8 sati). Prema želji možete dodati 100 - 150 ml crnog suhog vina. Meso izvadite iz marinade, posušite, posolite i popaprite. Marinadu procijedite te sačuvajte povrće i tekućinu.
Na srednje jakoj vatri otopite svinjsku mast. Ako imate kože od pancete, možete je malo prepržiti da aromatizira masnoću. Stavite frikando i dobro ga zapržite sa svih strana. Izvadite ga i držite na toplijem mjestu. Dodajte povrće od marinade i lagano pirjajte. Kada omekša, dodajte meso, ulijte prošek i malo marinade te dodajte vodu da sve prekrije (ako imate mesni temeljac, okusi će biti još ugodniji). Kuhajte na laganoj vatri 1 - 2 sata, odnosno dok meso ne omekša (provjerite prolazi li lagano vilica). Meso izvadite i narežite na deblje fete, a povrće propasirajte. Vratite sve u teću i lagano prokuhajte 10 - 15 minuta. Uskladite okuse prema potrebi.
6. ORAHNJAČA
Recept chefa Tomislava Špičeka
NEMOJTE PRESKOČITI! Vinske preporuke Saše Špiranca uz ovo jelo su...
Za tijesto:
1 kg brašna za dizano tijesto
10 dag šećera
100 g maslaca
½ kocke kvasca
2 žumanjka
1 dl mlijeka
Priprema:
Šećer, žumanjke i rastopljeni maslac dobro promiješajte. Kvasac i šećer umiješajte u mlijeko. U brašno najprije dodajte smjesu sa žumanjcima, izmiješajte, a zatim dodajte rastopljeni kvasac. Temeljito umijesite tijesto na starinski način kuhačom ili mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom da se diže oko sat vremena.
Za nadjev:
40 dag pomiješanih mljevenih i nasjeckanih oraha
20 dag šećera
2 dl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije
2 bjelanjka
5 cl likera od oraha
naribana korica limuna
Priprema:
Orahe i šećer umiješajte u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodajte liker od oraha, naribanu koricu nešpricanog limuna i snijeg napravljen od dva bjelanjka.
Razvaljano tijesto premažite nadjevom i oblikujte roladu. Stavite je u vatrostalnu posudu ili položite zamotanu štrucu po starinski - u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ºC oko 45 minuta.
Prije serviranja prema želji posipajte štaubcukerom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....