HELJDA I BUČINO ULJE

Ovo tradicionalno jelo nekad je bilo platežno sredstvo! Možda zvuči neobično, ali u Međimurju i Zagorju ga obožavaju

U koji bismo tanjur uvrstili kučanski koščičjak, teško je reći. Nije on ni predjelo, ni glavno jelo, ni desert, a može biti sve to

"Originalna receptura koščičjaka preuzeta je od šest kučanskih obitelji, koje su čuvale tradiciju", poučila nas je Ruža Levatić, predsjednica Udruge Hajdina, kada smo njezinu udrugu posjetili u sklopu jednog nedavnog snimanja.

image
Berislava Picek/Cropix/

Prvo što trebate znati o koščičjaku jest da, ako do sada niste radili s heljdinim brašnom, iznenadit će vas crno tijesto. Mijesi se kao za štrukle. Nadjev od pirjanog luka i heljdine kaše u koju se dodaju mljevene koštice bundeve i mirodije jakog je, punog okusa. A dovoljan je samo prstohvat sastojaka više ili manje da nadjev bude prazan ili prejak. Sve se još obilno začini bučinim uljem, crnim zlatom, kako ga nazivaju, i može se poslužiti.

image
Berislava Picek/Cropix/

U koji bismo tanjur uvrstili kučanski koščičjak, teško je reći. Nije on ni predjelo, ni glavno jelo, ni desert, a može biti sve to. Autori ga uglavnom opisu kao "kalorični kolač od heljdina brašna i bučina ulja". Kao bezmesno jelo pripremljeno bez namirnica životinjskog podrijetla, tradicionalno se blagovao za ručak na Badnjak.

"Znate li da je kučanski koščičjak nekad bio platežno sredstvo? Zamislite heljdinu kašu toliko dobru da vrijedi više od zlata - e, to je naš zaštićeni kučanski koščičjak!", napisale su članice udruge u jednoj od svojih Facebook objava. Shvatili su danas svi čuvari tradicije da bez modernih medija ne ide.

Recept za kučanski koščičjak ostavljamo vam u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix/

Za tijesto:

250 g bijelog brašna
250 g heljdina brašna
150 ml suncokretova ulja ili masti
200 ml mlijeka
malo soli
po potrebi mlaka voda
Za gibalo (nadjev):
250 g heljdine kaše
250 g bučinih koštica
2 glavice luka
50 ml suncokretova ulja
100 ml bučina ulja
žličica soli
žličica papra
malo pimenta
malo klinčića u prahu
dodatno bučino ulje po potrebi
Za premazivanje:
100 ml bučina ulja
100 ml suncokretova ulja
vrhnje po želji

Priprema:
Kašu operite, prokuhajte i ocijedite. Bučine koštice sameljite i kuhajte 15 minuta u 600 ml vode pa procijedite. Luk usitnite i pržite na 50 ml suncokretova ulja te dodajte 100 ml bučina ulja. Pomiješajte sve sastojke za gibalo i stavite sa strane da se nadjev ohladi. Zamijesite tijesto i razdvojite ga za pripremu tri mlinca. U šalici promiješajte 100 ml suncokretova i 100 ml crnog ulja za premazivanje tijesta. Namažite cimplet mješavinom ulja i stavite u njega prvi mlinac te ga premažite uljem. Stavite na to pola gibala i prekrijte drugim mlincem, premažite ga uljem pa stavite treći dio nadjeva i treći mlinac. Narežite koščičjak na kocke, premažite ga mješavinom ulja, a možete iskoristiti i malo vrhnja. Pecite na 220 °C sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:09