Tako dobro

Ovo jelo vraća u djetinjstvo, a idealno je kad se želite fino najesti ili pripremiti svečaniji ručak

 Marko Jan/Getty Images
Svinjetina s pireom od krumpira i graškom jedno je od onih jela koje "udara na nostalgiju", jeli smo ga u vrtiću, spravljale su nam ga bake i mame, a i danas se nerijetko nađe na stolu za nedjeljni ili svečaniji objed

Priprema: 30 minuta • Kuhanje: 40 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

1 kg svinjskih kotleta
2 žlice senfa
1 žličica meda
3 režnja češnjaka
sol i papar
ulje za pečenje
1 lovorov list
1 žličica timijana
100 ml povrtnog ili mesnog
temeljca
100 ml slatkog vrhnja
smrznuti grašak
100 g maslaca
krumpir
mlijeko

Priprema:

Svinjske kotlete dobro posolite, premažite mješavinom senfa, meda i malo ulja pa pustite da stoje barem sat vremena u hladnjaku. Izvadite ih iz hladnjaka 10-ak minuta prije pečenja. Ispecite ih tavi na naglo. Maknite ih s tave i na istoj masnoći kratko pirjajte protisnuti češnjak. Dodajte malo vode ili temeljca, ubacite timijan i lovorov list i krčkajte 10-ak minuta, a kada se umak malo reducirao, dodajte slatko vrhnje. Vratite meso i kuhajte još 10-ak minuta.

Grašak skuhajte u slanoj vodi, a kada omekša, dodajte mu 50 grama maslaca, prebacite na tavu i još kratko držite na vatri. Začinite po želji i potrebi.

Pire krumpir napravite tako da skuhate krumpir koji ste nasjeckali na kockice, dodate sol, a kada je gotov, prelijte ga toplim mlijekom i dodajte 50 grama maslaca. Pretvorite u pire i poslužite s graškom i svinjetinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:22