PROVJERENO DOBAR RECEPT

Ovo je vjerojatno najbolja rolada koju smo napravili, lagana je i prozračna, a puniti se može džemom ili voćem

Jedna od onih slastica koja nas instantno vraćaju u djetinjstvo, na obiteljsko slavlje, u vrijeme nakon ručka kada je ovakva rolada, među ostalim slasticama, bila obavezan dodatak na stolu

U potrazi za receptom za laganu roladu primjerenu sve toplijim danima nedavno smo naišli na onaj Andree Cukrov, kreatorice sadržaja i dugogodišnje blogerice, koji nam se učinio dovoljno jednostavnim da se istog trena okušamo u pripremi.

Sastojci koje Andrea koristi u svom receptu prilično su bazični i svakodnevni i vjerojatno ih već imate u hladnjaku, a do sada niste ni bili svjesni koliko dobar, brzinski kolač od njih možete napraviti. Naime, ova rolada bila je toliko meka, lagana, biskvit je bio pufast i prozračan, a kada smo ga premazali domaćim pekmezom od marelica, cijela stvar postala je još duplo bolja.

image
Lidija Lončarić/

Na kraju, kada smo s tanjura uzimali posljednji komad, zaključili smo kako je ovo vjerojatno najbolja rolada koju smo napravili, a vrlo lako i isprobali. Andreu smo odmah pitali možemo li recept podijeliti sa svima kojima bi mogao dobro doći i donosimo vam ga u nastavku. Svakako bismo dodali i da u ovo doba svježeg sezonskog voća, pekmez ili džem uvijek možete zamijeniti tučenim slatkim vrhnjem, slastičarskom kremom i svježim voćem. Jagode i maline zvuče više nego dobro.

Prije posluživanja roladu pospite šećerom u prahu ili je ostavite takvu kakva je, jer baš takva najviše i podsjeća na djetinjstvo i neka jednostavnija vremena.

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

6 jaja

Korica jednog limuna

120 g šećera

120 g brašna

prstohvat soli

200 g pekmeza od marelice ili drugih dodataka

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te tucite bjelanjke i prstohvat soli dok se ne zapjene. Sada dodajte 60 g šećera i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte s drugih 60 g šećera te im dodajte naribanu koricu jednog limuna. Miješajte ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti i svijetlo žute boje. Dodajte prosijano brašno te ga dobro umiješajte. Na kraju umiješajte tučene bjelanjke u smjesu od žumanjaka. Učinite to iz tri puta. Prvu količinu bjelanjaka energično umiješajte kako bi razrijedili smjesu, a ostatak bjelanjaka umiješajte nježno kružnim pokretima kako bi sačuvali mjehuriće zraka. Lim za pečenje (približno dimenzija 20x40 cm) obložite papirom za pečenje te u njega izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Poravnajte smjesu te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 190°C, 7-10 minuta. Dok se biskvit peče u lončiću rastopite pekmez s malo vode, soka ili nekog alkohola po izboru. Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na čisti list papira za pečenje ili kuhinjsku krpu.

Pažljivo odstranite papir s poleđine biskvita te ga obilato premažite s 200 g pekmeza od marelica. Zarolajte biskvit po dužoj strani uz pomoć papira za pečenje, oprezno, ali čvrsto. Neka vam spoj rolade bude na donjoj strani. Omotajte je papirom za pečenje i ostavite da se tako ohladi na sobnu temperaturu. Ohlađenu roladu narežite i poslužite uz mlijeko, kavu ili čaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:13