Ove godine na samom vrhu ljestvice prvi se put našla Grčka, zahvaljujući svojim jedinstvenim namirnicama poput egejskih pistacija, maslinovog ulja s otoka Finikija, Kalamata maslina, boba sa Santorinija i mirisnih naranči s Krete. Drugo mjesto ove godine pripalo je talijanskoj kuhinji, dok je Meksiko zauzeo treću poziciju na ljestvici najboljih svjetskih gastronomskih destinacija. Hrvatska se također odlično plasirala, osvojivši visoko 17. mjesto.
U nastavku donosimo pregled deset najistaknutijih kuhinja svijeta i njihovih najpoznatijih jela.
GRČKA KUHINJA
Grčka kuhinja osvojila je vrh liste zahvaljujući specijalitetima poput janjetine païdakia i kleftiko, koji su se našli među 100 najboljih jela svijeta. Među ostalim poznatim jelima su gyros, souvlaki, musaka, grčka salata, tzatziki, feta sir i pastitsio, složenac s tjesteninom i mljevenim mesom.
Priprema ovog popularnog grčkog jela kod kuće nije komplicirana, a često ispadne bolje nego u restoranima brze hrane.
TALIJANSKA KUHINJA
Drugo mjesto pripalo je talijanskoj kuhinji, koja se može pohvaliti s čak 13 jela u top 100. Među njima je i pizza Napoletana, koja je zauzela visoku drugu poziciju. Ljubitelji talijanske gastronomije mogu uživati u tjesteninama poput carbonare, cacio e pepe, amatriciane, linguine allo scoglio i lasagne alla Bolognese. Tu su i parmigiana alla napoletana, bistecca alla Fiorentina te fritto misto.
Riječ je o vrsti složenca koji se priprema od patlidžana, umaka od rajčice i sireva, u njemu se uživa još toplom, no u brojnim receptima pronaći ćete savjet da na slasne slojeve navalite tek kada se složenac lagano ohladi, a iz posude za pečenje mogu se vaditi pravilni oblici.
MEKSIČKA KUHINJA
Na trećem mjestu je meksička kuhinja, s tri jela u top 100: cochinita pibil, sopa de lima i pozole. Osim njih, nezaobilazni su i tacosi, nachosi, burrito, guacamole, quesadille i fajitas.
Glavna mu je namirnica goveđi jezik, a u kombinaciji s ostalim namirnicama i začinima, kao i predobrim salsama po receptima iz Cato taquerije, dobit ćete comfort food i party snack za koji će vas svi tražiti recept.
ŠPANJOLSKA KUHINJA
Na četvrtom mjestu našla se španjolska kuhinja s jelima poput cordero asado i gambas al ajillo. Popularni su i specijaliteti kao što su paella, kobasica chorizo i slatki churros.
Paella valenciana je španjolsko nacionalno blago i s tradicijom nema petljanja, u ovaj recept mogli biste dodati malo ružmarina za dodatnu aromu.
PORTUGALSKA KUHINJA
Peto mjesto pripalo je portugalskoj kuhinji, s jelima poput Amãijoas à Bulhão Pato, carne de porco à Alentejana, frango assado com piri piri i bolo do caco. Posebno se ističu i desert pastel de nata te poznati sendvič Francesinha.
Pastel de nata tradicionalna je portugalska slastica od lisnatog tijesta s kremom od žumanjka kao glavnim sastojkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....