U slučaju da ste ovih dana planirali skuhati lonac dobre juhe, svakako razmislite o gustoj, bogatoj, kremastoj juhi od gljiva. Iako vjerujemo da već imate svoj recept po kojem je radite uvijek, ovaj koji donosimo u nastavku mogao bi vas ipak natjerati da stari zaboravite i od sada juhu radite samo na ovaj način.
Za pripremu vam neće trebati previše sastojaka pa se pobrinite da budu što kvalitetniji. Koristite dobro vino, pravo slatko vrhnje životinjskog podrijetla i svježe mljeveni papar. Pobrinite se i da vam je pri ruci poriluk, zbog kojeg će juha poprimiti još bolju aromu, a ako ga ipak nemate, dobra opcija bit će i ljutika.
Nemojte preskakati niti temeljac, zbog kojeg će juha biti bogatija okusom pa, kad idući put kuhate bistru mesnu ili povrtnu juhu, svakako dio odvojite, zamrzite i sačuvajte za svaku iduću pripremu ove krem juhe. Na kraju ono najvažnije, koristite različite vrste gljiva kako bi okus bio zanimljiviji. Šampinjoni su dobar i lako dostupan izbor, no ovog puta se ipak malo zaigrajte pa nabavite i vrganje ili neku drugu, aromatičnu vrstu po želji.
Na kraju, juhu poslužite uz hrskavi dodatak kao što je prepečeni kruh ili fini krekeri, odlično će podići jelo i dodatno vas zasititi.
KREM JUHA OD GLJIVA
Trebat će vam:
po 100 g od različitih vrste gljiva
nekoliko listića vrganja i/ili bilo koje druge suhe gljive
125 g maslaca
1 veći poriluk
1 l temeljca
100 ml bijelog vina
100 ml slatkog vrhnja
vezica peršinovog lista
5 g tucanog mljevenog papra
Priprema:
Na maslacu prepržite kolutiće poriluka. Tanko narezane gljive dodajte jednu za drugom. Potom dodajte vino koje je dovoljno kuhati tek minutu, dvije, a odmah zatim se dodajte topli temeljac i juhu dovedite do ključanja. Vrhnje, nasjeckani peršinov list i papar najbolje je dodati već kad se juha digne sa štednjaka. Na kraju sve skupa izblendajte, a dio gljiva možete ostaviti i u malim komadićima, za zabavniju teksturu. Poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....