Blagdanske slastice

Ovi keksi stvoreni su za sve koji ne mogu bez čokolade, a obožavaju i lješnjake

Odlučili smo se pripremiti najbolju božićnu kutiju s keksima do sada pa smo kontaktirali naše poznate slastičare, koji su s nama podijelili recepte za nezaobilazne blagdanske slastice. Danas vam donosimo recept za baš poseban slatki zalogaj

Juraj Klepić možda je najmlađi slastičar koji je s nama podijelio recept, ali mlad je samo godinama jer je već skupio veliko iskustvo, a ovi keksi dokaz su da i klasična slastica kao što je čokoladni keks iz njegove pećnice izlazi kao baš poseban slatki zalogaj.

Ovi keksi stvoreni su za sve koji ne mogu bez čokolade, a obožavaju i lješnjake, dok ih tonka čini aromatičnijima i drugačijima od svega što ćete ove godine spremiti u svoju kutiju s keksima.

image

Juraj Klepić

Salty Business/Press

“Obožavam tonku, lješnjake i čokoladu, mislim da je to lijep, blagdanski spoj namirnica, a i tonka je za mene baš pravi božićni začin”, rekao nam je Juraj Klepić, glavni slastičar u slastičarnicama Torterie Macaron.

Savjet više!

Lješnjake prije sjeckanja tostirajte kako bi bili još punijeg okusa. Usitniti ih možete i više nego što smo to učinili mi, ali s polovicama lješnjaka keksi će izgledati efektnije. Jedan od komentara koji smo dobili na ovu izvedbu bio je: “Ideš, kako ovi fantastično izgledaju!”

Osim Juraja, s nama su recepte podijelili i slastičari Robert Hromalić, Iva Erić, Dragana Kovačević, Maša Salopek i Ana Blažon.
Draganin recept za orahe potražite ovdje, Anin za prhke kiflice ovdje, Mašin za njezin panforte je na ovoj poveznici, a Robertov za opako dobre kekse s lješnjacima ovdje.

image
Tomislav Krišto Cropix

KEKSI S TONKOM

Trebat će vam:
150 g maslaca
1 zrno tonke
40 g smeđeg šećera
120 g šećera u prahu
3 g soli
5 g praška za pecivo
2 jaja
270 g glatkog brašna
150 g mliječne čokolade
40 g kakaa u prahu
cca 100 g lješnjaka mljevenih ili usitnjenih nožem (za dekoraciju)

image
Tomislav Krišto Cropix

Priprema:
Maslac rastopite do kraja u mikrovalnoj pećnici ili na pari s pola naribanog zrna tonke. Pustite da se ohladi. Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol, šećer u prahu, smeđi šećer pomiješajte i dodajte rastopljeni maslac koji ste najprije ohladili. Dodajte jaja i na kraju dodajte čokoladu nasjeckanu na komadiće veličine lješnjaka cca. Sve miješajte padel/leptir nastavkom za mikser. Smjesu pustite da odmori pola sata do sat vremena u hladnjaku. Nakon toga radite kuglice od 50 g, utisnute ih u lješnjake s jedne strane i stavite na pleh pa ih malo spljoštite. Kada sve kekse posložite po plehu, na svaki naribajte mrvicu tonke. Pecite na 175 stupnjeva, 7-8 minuta.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj i druge recepte naših poznatih slastičara, ali i chefova, kuhara amatera te slasne, slatke i slane priče čekaju vas i u novom broju magazina Dobra hrana. Već je na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 07:02