IMAMO TRI RECEPTA

Ovi biskvitni kolači s bananama su brzi i jednostavni, a upravo to nam ovog vikenda treba

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Recepte možete prilagoditi vlastitom ukusu pa ih dodatno obogatiti
Recepte možete prilagoditi vlastitom ukusu pa ih dodatno obogatiti

Ako ovog vikenda planirate napraviti kolač, no nemate baš puno vremena, savjetujemo da se odlučite za neki jednostavan biskvitni kolač s bananama.

Banana bread je jedan od onih slatkiša koji volimo zamutiti i usred tjedna, ovim receptima se uvijek vraćamo

Osim što nećete izgubiti puno vremena i zaprljati puno posuđa, iskoristit ćete one banane koje vam već danima stoje u posudi s voćem, a upravo takve su najbolje za ovakve kolače.

U nastavku donosimo tri prijedloga i provjerena recepta za biskvitne kolače s bananama. Recepte možete prilagoditi vlastitom ukusu pa ih dodatno obogatiti, primjerice, drugačijim orašastim plodovima, komadićima čokolade ili čokoladnom glazurom, možda i dodatkom bobičastog voća.

image
Getty Images/

Biskvit kolači s kojima nema greške, jedan jako čokoladni s bananom, a drugi favorit iz djetinjstva

Čokoladni kolač s bananama

Trebat će vam:

3 banane
3/4 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice soka od jabuke
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje
1 šalica glatkog brašna
1/2 šalice kakaa
1 žličica sode bikarbone
soli
1 pakiranje čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 170 °C. Namastite i brašnom obložite oblik za pečenje. Izmiksajte banane. Pomiješajte ih sa sokom od jabuke i šećerom, dodajte ekstrakt vanilije i jaje. Prosijte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte u tri navrata u smjesu s bananama. Na kraju umiješajte čokoladne kapljice. Pecite 45 - 50 minuta.

Čokoladni kolač bez jaja

Trebat će vam:

1 šalica mlijeka*
1 šalica kiselog vrhnja*
1 šalica ulja
1 velika (ili 1½ manja) banana
2 šalice pšenične krupice (griza)
1 do 1½ šalica šećera
3 žlice kakaa (na vrh pune)
1 žličica mljevene kave
1½ žličica soda bikarbone

Za čokoladnu glazuru:
10 dkg čokolade za kuhanje
10 žlica mlijeka
1 vanilin šećer
2, 3 žlice kakaa (na vrh punih)
5 dkg maslaca

* umjesto mlijeka i vrhnja možete koristiti i 500 ml jogurta

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180ºC.

Bananu ogulite, narežite na ploške, ubacite u visoku zdjelu, dodajte joj mlijeko i vrhnje pa izmiksajte. Kad je banana izrađena, u zdjelu dodajte sve druge sastojke - ulje, šećer, kakao, kavu, sodu, griz i brašno. Miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Kad dobijete glatku smjesu istresite u dublji lim za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i posuli krušnim mrvicama (da se biskvit ne zalijepi za stijenku).

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, pa podignite temperaturu na 200ºC i pecite još 5 do 10 minuta. Provjerite je li pečeno čačkalicom - ako izađe suha, kolač je gotov.

Čokoladnu glazuru pripremite tako što ćete sve sastojke staviti u dublji lonac i rastopiti miješajući pjenjačom (ne smije zakipiti). Toplu glazuru prelijte preko toplog kolača.

Ako se uspijete suzdržati, servirajte ohlađen.

Banana kruh s raženim brašnom

Trebat će vam:
3 vrlo zrele banane
80 ml kokosova ulja
80 g meda
80 g kokosova šećera
2 jaja
½ žličice arome vanilije
prstohvat soli
185 raženog brašna
40 g kakaa
1 žličica sode bikarbone
½ žličice cimeta
80 g tamne čokolade

Priprema:
Prosijte raženo brašno, kakao, sol, sodu i cimet. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, kokosovo ulje i šećer, aromu vanilije, med i banane koje ste zdrobili vilicom. Suhe sastojke dodajte u zdjelu s mokrim sastojcima i promiješate špatulom. Na kraju dodajte grubo nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Duguljasti oblik za pečenje obložite papirom za pečenje pa u njega ulijte smjesu i pecite 35 minuta. Provjerite čačkalicom jeli pečeno pa ga ostavite da se hladi u kalupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 07:02