Oprez, slasno!

Ove mesne okruglice definitivno nisu za dane posta, naprosto im je teško odoljeti

 Alleko/Getty Images
Ako vam je ovih dana teže nego ikad odabrati što pripremiti za ručak, kako je to mnogima, poslužite se ovim šalabahterom

Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 30 minuta
Porcija: 4

Trebat će vam:
500 g mljevene govedine ili miješanog mesa
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 mali luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žličica soli
½ žličice papra
½ žličice mljevene crvene paprike

Za ljuti umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 svježa čili papričica, nasjeckana (ili 1/2 žličice ljutog čilija u prahu)
400 g pelata ili sjeckanih rajčica iz konzerve
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica šećera
sol i papar po ukusu

Za kukuruznu palentu:
200 g kukuruzne krupice
800 ml vode
1 žličica soli
30 g maslaca

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, luk, češnjak, sol, papar i mljevenu papriku. Oblikujte male okruglice.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Pržite okruglice sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili papričicu te pirjajte još 1 minutu. Dodajte pelate, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.

Vratite okruglice u umak i kuhajte još 10 minuta, povremeno ih prevrćući. U loncu zakuhajte vodu sa solju. Postupno dodajte kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice.

Kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta, povremeno miješajući, dok palenta ne omekša. Umiješajte maslac za kremastu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 06:22