Ljeto ide svome kraju, na klupe i police na tržnicama i supermarketima stižu velike, sočne buče i pravo je vrijeme da zasučete rukave i bacite se na pripremu. Umjesto kolača tako danas preko cijelog stola razvucite tijesto, dodajte smjesu sira i ribane buče, a zatim zarolajte u štrudlu pa ubacite u pećnicu.
Iako se na prvu tako može učiniti, za dobru bučnicu neće vam trebati previše vremena, već tek malo spretnosti i volje, a jednom kada je napravite na ovaj način i raspametite ekipu za stolom, neće vam trebati niti jedan drugi recept.
GDJE KUPITI BUČU?
Za početak, najjednostavnija opcija bit će u nabavu buče zaputiti se na kvartovsku tržnicu. Postoje velike šanse da ćete tamo pronaći klupu s unaprijed naribanom bučom te si tako prilično skratiti posao. Ribanje velike buče, naime, može biti prilično zamoran posao, no ako vam je pri ruci cijeli, lijep i velik plod, stisnite zube i taj dio obavite sami. Ako, pak, nikako niste fan buče, koristiti možete i tikvicu. Za bučnice i slična jela birajte one veće kako biste ribanje što više olakšali.
KAKO NAPRAVITI TIJESTO?
Kada je u pitanju tijesto, tu vrijedi biti strpljiv. Zamijesite ga, pustite da odstoji pa tek tada krenite s razvlačenjem. Radite to polako i nježno, najbolje u društvu kako bi vam vrijeme brže prošlo i kako bi svatko mogao vući sa svoje strane. Za taj posao možete zadužiti čak i najmlađe, ali ih svakako upozorite na to da je tijesto krhko i lako puca te da s njime valja biti pažljiv. Kao podlogu na stol obavezno stavite čisti stolnjak koji nema jak miris deterdženta. On će vam pomoći da kasnije lakše zarolate svoju štrudlu.
ŠTO S NADJEVOM?
Nadjev napravite od svježeg sira, dodajte i vrhnja, jaje i buču. Začinite po želji i svakako isprobajte prije nego krenete s punjenjem tijesta. Ne želite dobiti nedovoljno slanu bučnicu. S druge strane, varijantu bučnice možete napraviti i na slatko, i to s dodatkom maka. U nastavku ostavljamo poveznicu na recept za slatku štrudlu s makom i bučom s gotovim korama.
Želite li dobiti prozračniji i laganiji nadjev, razmislite i o tome da najprije odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke potom istučete te ih laganim pokretima špatulom umiješate u smjesu.
PROVJERNO DOBAR RECEPT
Na kraju, u nastavku ostavljamo recept koji smo prošle godine dobili u pekari Kuraž koja, ako pitate nas, još uvijek prodaje najbolju bučnicu. Oni je rade u velikim pećima na drva, ali ne brinite, za kućnu pripremu poslužit će i pećnica. Cijelu priču o njihovoj bučnici potražite ovdje.
Za tijesto:
880 g bijelog brašna tip 550
17 g soli
64 ml ulja
430 ml vode
Za nadjev:
1,2 kg buče
250 g svježeg sira
250 g kiselog vrhnja
3 jaja
Priprema:
U zdjelu stavite jaja, svježi sir i vrhnje. Sve dobro pomiješajte, a ako je potrebno, koristiti možete i mikser. Na kraju dodajte buču i umiješajte je u smjesu. U posebnoj posudi pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite 5-10 minuta dok ne dobijete glatku kuglu. Tijesto premažite uljem ili ga stavite u posudu s uljem tako da ga prekriva. Pustite da tako stoji barem sat vremena, najbolje tri.
Nakon toga, izvadite na čisti stolnjak, kratko razvaljajte valjkom ako je to potrebno, a zatim počnite razvlačiti. Razvlačite tijesto sa svih strana i pripazite da vam ne puca. U slučaju da na nekim dijelovima pukne, ne brinite, možete ga zakrpati ili jednostavno tako ostaviti. Prilikom rolanja rupe ionako neće biti vidljive. Tijesto poprskajte uljem. Na krajeve tijesta stavite nadjev i razmažite ga u tanki sloj. Zarolajte pomoću stolnjaka i prebacite štrudle u lim koji ste premazali uljem. Možete ih dodatno premazati uljem. Pecite oko sat vremena, ili dok štrudle ne poprime zlatnu boju. Pustite da se kratko ohlade i poslužite toplo.