Ljetni tulumi i druženja u dvorištu ili na balkonu ne mogu proći bez dobrih zalogaja, a u slučaju da je uskoro na vama red da ugostite ekipu, pripremili smo niz recepata koji bi vam u tome mogli pomoći. Tapasi će biti sjajna ideja ako želite zadiviti ekipu malim, ali slasnim zalogajima, a ako se želite ozbiljnije pozabaviti kuhanjem i pečenjem, tu su naši favoriti bez kojih ne prolazi niti jedna ljetna gozba. Također, izdvojili smo i nekoliko recepata za brze i jednostavne slastice koje se mogu pripremiti unaprijed. Sve recepte potražite u nastavku.
LJETNI ZALOGAJI UZ ČAŠU VINA
Za početak, bacite pogled na našu listu najboljih vina iz supermarketa do 50 kuna, odaberite favorite i svakako proučite i preporuke Saše Špiranca kada je u pitanju uparivanje s hranom. Potom pogledajte našu listu jednostavnih recepata za jela za druženje s omiljenom ekipom u nastavku, a onda izvadite komad papira i napravite popis namirnica koje su vam potrebne. I pola posla već ste obavili.
Na listu smo se potrudili staviti (uglavnom) samo one zalogaje priprema kojih vam neće oduzeti previše vremena, ali će vas vrlo vjerojatno baš svi oko stola pitati za recept. Od jednostavnog tosta s rajčicom, preko pileće paštete i slanih biskvita pa sve do mekanih peciva koja možete poslužiti uz pršut i druge nareske, sireve ili dipove. Jedno je sigurno, s ovim jelima jednostavno ne možete pogriješiti.
PAŠTETA OD PILEĆIH JETRICA S CURRYJEM
BRUSCHETTE OD PALENTE S RAJČICOM
HRSKAVI TROKUTI OD LISNATOG TIJESTA SA SIROM
SENDVIČ S PEČENIM PAPRIKAMA I FETA SIROM
GALETTE S RAJČICAMA I FETA SIROM
MADELEINES S PARMEZANOM I RUŽMARINOM
SLASNI KRUMPIR SA ZAČINSKIM BILJEM
RAŽNJIĆI SA SRDELOM I RAJČICAMA
PROFITEROL S VRHNJEM I PASTRVOM PO RECEPTU MATE JANKOVIĆA
TAPASI ZA PRSTE POLIZATI
Ideje za sjajne tapase svojevremeno smo dobili na Korčuli, u posjeti maloj konobi i vinskom baru Lole koji su otvorili supružnici Doris i Renato Jurjević. Konoba je nastala u čast Renatova djeda Lole, nadaleko poznatog hedonista i čovjeka od spize, smijeha i žmula vina. Kada su Doris i Renato otvarali Lole, ideja je bila stvoriti mjesto na kojem se dolazi na čašu vina, kakav mali zalogaj i ćakulu s društvom. Kada smo ih posjetili, sjeli smo s njima za stol i osmislili čitav niz sjajnih tapasa recepte za koje vam ostavljamo u nastavku.
CARPACCIO OD TIKVICA S LISTIĆIMA PARMEZANA I KAPARIMA
Tikvice narezati na tanke ploške i posoliti da puste vodu. Posložiti ih na pjat, dodati listiće parmezana, dodati kapare, pokapati limunom i maslinovim uljem.
POLPETE OD TIKVICA
Naribati tikvice te ih posoliti da puste vodu. Umiješati u jaja u koja se stavi češnjak, petrusimen (peršin), papar, prašak za pecivo i glatko brašno. Formirati pogačice i frigati nekoliko minuta u vrućem ulju.
PUNJENA POMA S KOZJOM SKUTOM
Odrezati vrh rajčice i izdubiti meso. Napraviti smjesu od kozje skute, jaja, češnjaka, kapara, soli i napuniti pome. Poklopiti vrhom, nauljiti maslinovim uljem i peći u pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva.
CRNI BURGERI OD HOBOTNICE
Skuhati hobotnicu i samljeti pa s malo staroga kruha, luka (češnjaka), maslinova ulja, peršina i soli te formirati burgere. Prepržiti na tavi i složiti burger s pomom, rukolom i domaćim tartar-umakom. Crna peciva napraviti s crnilom od sipe.
BALANČANE ALLA PARMIGIANA U ŠALŠI OD POMIDORA
Patlidžane (balančane) izrezati uzdužno u šire trake i pofrigati na ulju, staviti nadjev od kravljeg sira sa soli i paprom te zarolati. Staviti u teću sa šalšom i kuhati sve zajedno tridesetak minuta.
DINJA S FETOM, BOSILJKOM I ACETOM
Dinju (lubenicu) prepoloviti i izdubiti. Meso i feta sir narezati na kockice, dodati sitno narezanog bosiljka i politi acetom. Sve promiješati, vratiti u dinju i ohladiti.
VARIVO S BOBOM I PANCETOM
Treba nam kapula, luk (češnjak), dimljena panceta, 1 dl crnog vina, peršin, sol i papar. Prodinstati kapulu i, kada omekša, dodati pancetu, bob, šalšu i ostale sastojke. Kuhati na laganoj vatri 45 minuta.
BRUSKETE NA VIŠKI SA ŠALŠOM I KAPULOM
Zapeći šnitu kruha i slagati redom šalšu od poma, marmeladu od kapule, slane inćune, kapare te politi maslinovim uljem.
LEĆA SA SIPOM
Na kapuli dinstati sipu narezanu na manje komade, dodati bijelo vino, crnilo od sipe, češnjak, peršin. Kuhati dok sipa ne omekša oko 45 minuta, posljednjih deset minuta dodati leću.
SKUŠA S POVRĆEM
File od skuše popržiti te umiješati s malo sirnog namaza, maslacom, kaparima, češnjakom i paprom. Izmiksati i staviti na hlađenje najmanje sat vremena.
CVJETOVI TIKVICA
Napraviti smjesu od slanih inćuna i mozzarelle, napuniti cvjetove i zarolati vrhove. Napraviti smjesu od jaja, malo mlijeka i mineralne, dodati papar, sol i vrlo malo praška za pecivo. Umočiti i frigati dok se ne zazlate u vrućem ulju.
NAMAZ OD CIKLE
Skuhati ciklu, oguliti i narezati na manje komade. Dodati majonezu, maslac, češnjak, sol i papar te sve zajedno izmiksati u kremu. Ohladiti.
PÂTÉ OD KOBASICA
Za paštetu izmiksati pikantnu slavonsku kobasicu, sirni namaz, majonezu, češnjak i sol.
SALATA OD MARINIRANIH TIKVICA S BROŠTULANOM KAPULOM
Prepržiti kapulu, tikvice marinirati s malo limuna oko pola dana. Pripremiti feta sir, kapare, bosiljak, maslinovo ulje i aceto te složiti u salatu.
TERINA OD TRIPICA
Trebaju nam kapula, tripice, limunova korica, crvena mljevena paprika, sol, papar, češnjak, pistacije, mladi kozji sir, listić želatine, špek. Prijati kapulu i češnjak, dodati skuhane tripice, sve sastojke osim tucanih pistacija i mladog kozjeg sira, koji dodajemo na kraju. Staviti u terinu i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stisne.
CARPACCIO OD VELIKIH KOZICA
Repove kozica očistiti i marinirati deset minuta u limunovom soku. Lijepo složiti, dodati malo carpaccia od tikvica, posoliti, popapriti i po potrebi dodati ulja.
MARMELADA OD KAPULE
Ljubičasti luk narezati na trakice (polumjesece), posoliti i lagano pirjati na maslinovu ulju uz miješanje. Kada tekućina ispari, dodati smeđi šećer, malo meda, crno vino i aceto. Kuhati dalje dok tekućina ne ispari i dobije se gustoća marmelade.
CEVICHE OD CIPLA
Filet cipla narezati na sitne kockice, dodati sitno sjeckane krastavce, pome, morač (koromač), kapulu. Dodati sol, papar, sok od jednog limuna i promiješati. Servirati nakon što odstoji najmanje sat vremena.
ŽELUCI OD GRDOBINE NA TRIPICE
Želuce prokuhati i izrezati na trakice te staviti prijati na kapulu. Kada omekša, dodati crvenu papriku (mljevenu), sok od rajčice, češnjak, peršin, bijelo vino, sol i papar. Kuhati oko sat i pol.
MUZGAVCI NA GULAŠ S FAŽOLOM
Staviti prijati kapulu te dodati izrezane muzgavce, dodati sok od rajčice ili konšervu (koncentrat od rajčice), crno vino, luk (češnjak), petrusimen, sol i papar. Kuhati oko sat vremena na lagano dok muzgavci ne omekšaju. Pred kraj dodati skuhani grah.
KONTINENTALNI BRUSKETI
Na fetice zapečenog kruha kombinirati sirni namaz ili mladi kremasti sir, slavonsku kobasicu, buđolu, drniški pršut, cherry rajčice.
HUMUS
Bob skuhati. Dodati maslac, češnjak, sol, papar. Miksati uz dodavanje maslinova ulja.
BRUSKETI NA KRUHU OD SIPE
Zapeći domaći kruh od sipe i učiniti tri brusketa od kozjih sireva (dimljeni, sa začinima, s čilijem), staviti pomidorice, politi maslinovim uljem.
SLADOLED OD KIKIRIKIJA
Za sladoled nam trebaju maslac od kikirikija, krema od jaja, vrhnje za šlag i malo sitno nasjeckanog kikirikija. Pripremiti kao i sladoled od vina.
SORBETO OD LUBENICE
Oguliti veliku lubenicu (melun) te je smiksati u blenderu sa sokom limete i mentom. Procijediti. Dobiveni sok staviti u zamrzivač više sati i svakih pola sata promiješati.
KOLAČ OD MRKVE, NARANČE, SIRA I ORAHA
Tijesto: obično ulje, pet jaja, cimet, orasi, brašno, prašak za pecivo i mrkva. Krema: sirni namaz, naranča, maslac, kiselo vrhnje, šećer u prahu.
SLADOLED OD CRNEGA VINA
Staviti vino sa začinima (šećer, cimet, korica od naranče, jedan klinčič) da kuha dok se ne počne stvarati umak otprilike oko 1 sat. Na pari skuhati kremu od jaja i šećera i ohladiti, dodati umućeno vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i reducirati umak od vina. Hladiti u ledenici nekoliko sati. S vremena na vrijeme sve promiješati i grecati vilicom da se razbiju kristali.
SLATKO ZA KRAJ VEČERI
Bez slastica nema dobrog druženja, a ovog puta donosimo vam nekoliko jednostavnih ideja zbog kojih nećete previše vremena provesti u kuhinju kada gosti već stignu upravo zato što ih možete napraviti unaprijed. Različite kreme u čaši uvijek su dobra ideja, biskvit kolač također, a volimo i ledene poslastice u formi sladoleda ili slatkih sendviča. Unaprijed možete napraviti i karamele bez bijelog šećera, crumble ili, najjednostavnije od svega, lisnate ružice s omiljenim čokoladnim namazom.
SENDVIČI SA SLADOLEDOM OD BOROVNICA I BANANA
PRUTIĆI S RIBIZLOM I PISTACIJAMA
PEČENE MARELICE S GRČKIM JOGURTOM
SLATKE RUŽICE OD LISNATOG TIJESTA S NUTELLOM