Marinade su jednostavan i učinkovit način da transformiramo piletinu u ukusna jela različitih okusa. Bilo da pripremamo brzu večeru za obitelj ili roštilj za prijatelje, pravilno marinirana piletina uvijek će impresionirati svojom sočnošću i bogatstvom okusa. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama sastojaka i otkrijte koje okuse najviše volite - mogućnosti su beskrajne!
Kiseline poput limunovog soka, octa ili jogurta (mliječna kiselina) čine meso mekšim i sočnijim. Ulja u marinadi stvaraju zaštitni sloj koji zadržava vlagu unutar mesa tijekom pripreme. Začini i aromatično bilje tu su kako bi dali još bolji okus mesu, a s ovim segmentom možemo se uvijek poigrati - od ružmarina i timijana za mediteranski okus, do chilija ili kajenskog papra za okuse Bliskog istoka.
Dodavanje soli u marinadu je jednostavan i neophodan korak za postizanje savršenog jela. Sol je, naime, neizostavan sastojak u marinadama, jer pojačava okus i omekšava meso.
"Aromatični sastojci su ono što marinadama daje onaj umami okus, stvarajući složene i bogate profile okusa", kaže. Neki od najčešće korištenih su med, senf, aceto balsamico, Worcester i soya sos.
Med je također čest "gost" marinada, jer osim što doprinosi Maillardovoj reakciji i hrskavoj kožici, balansira kisele i slane elemente marinade. Senf daje blagi okus pikantnosti, ali i pretvara svaku marinadu u odličnu emulziju koja puno bolje prianja uz meso. Aceto balsamico donosi u isto vrijeme sladak i kiselkasti okus koji se posebno koristi u mediteranskim marinadama.
Osim što za dobar roštilj treba odabrati i dobro meso, pa Ana kad je piletinu u pitanju uvijek odabire Međimursko pile jer je podsjeća na okuse djetinjstva, u nastavku nam, nakon klasične marinade, donosi i recept za onu koji svi rado jedu - BBQ marinadu.
Riječ je o marinadi za kojom i sama često posegne, a za koju sasvim sigurno i ovog puta sve sastojke imate kod kuće.
BBQ MARINADA
Trebat će vam:
pileći file ili krilca, Međimursko pile
½ šalice kečapa
¼ šalice jabučnog octa
¼ šalice smeđeg šećera
2 žlice Worcestershire umaka
2 žlice senfa
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 žlica dimljene paprike
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kečap, jabučni ocat, smeđi šećer, Worcestershire umak, senf, češnjak, dimljenu papriku, sol i papar. Pileće filete ili krilca stavite u veliku vrećicu sa zatvaračem ili plitku posudu pa prelijte marinadom i lagano izmiješajte. Marinirajte najmanje 1 sat, a po mogućnosti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
Izvadite piletinu iz marinade, lagano ju ocijedite kako marinada ne bi izgorjela i pecite, pržite ili roštiljajte prema želji.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....