Poseban šmek

Ovakav vjerojatno još niste probali: pripremite sočan kuglof od maka i limuna od kiselog tijesta

Sourdough nije rezerviran samo za slane pekarske proizvode - ubacite ga i u slastice!

U novom, proljetnom magazinu Dobra hrana možete saznati sve o revoluciji koja se u posljednjih deset godina odvila u proizvodnji kruha, s onim od kiselog tijesta u posebnom fokusu. No, kiselo tijesto nije rezervirano samo za slane pekarske proizvode! S njime se može pripremiti i slastice, kao u primjeru recepta naše suradnice Slavice Šagolj koja je osmislila kuglof od maka i limuna i u koji je ubacila i 150 grama kiselog tijesta. Pritom ga je dovršila kremastom glazurom od ružičaste ruby čokolade, koju je kombinirala s vrhnjem za šlag i maslacem. Spremni za pečenje?

image
Berislava Picek/Cropix

Sourdough kuglof od maka i limuna

Za tijesto:

• 300 g glatkog brašna
• pola žličice sode bikarbone
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli
• 40 g maka
• 180 g šećera
• 220 g omekšalog maslaca
• korica dva limuna
• 3 jaja
• 180 ml mlaćenice
• 150 g kiselog tijesta
• sok jednog limuna
• 1 žlica ekstrakta od vanilije

Za glazuru:

• 150 g ruby čokolade
• 70 ml vrhnja za šlag
• 20 g maslaca

image
Berislava Picek/Cropix

U veću posudu, u kojoj ćete miješati tijesto, stavite brašno, sodu bikarbonu, sol, mak i šećer te promiješajte kuhačom. U manjoj posudi pomiješajte jaja, mlaćenicu, otopljeni maslac, kiselo tijesto, limunov sok i ekstrakt vanilije. Dobit ćete dosta rijetku smjesu. Sjedinite suhe i mokre sastojke te laganim miješanjem sve sjedinite. U početku će se tijesto činiti jako mokrim, no miješanjem će se polako povezati. Odabrani kalup namažite masnoćom i pobrašnite. Ulijte u njega smjesu i pustite da odstoji oko 15 minuta prije pečenja. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzijevih. Stavite kalup u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Pečeni kolač izvadite iz pećnice, ostavite u kalupu oko 10 minuta te ga preokrenite i izvadite. Pustite da se dobro ohladi. Dok se kolač hladi, pripremite glazuru. Lagano zagrijte vrhnje za šlag te ga prelijte preko čokolade koja će se lagano otopiti. Otopljenoj čokoladi dodajte maslac i sve sjedinite u glatku smjesu. Glazuru prelijte preko ohlađenog kolača.


image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj recept dio je velikog editorijala Slavice Šagolj iz novog broja magazina Dobra hrana u kojem nam donosi recepte za čak osam različitih inačica ovog finog kolača. Ne propustite novi broj magazina Dobra hrana, koji je u prodaji od 21. ožujka 2024.!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:03