Meso pada s kostiju

Ovakav način pripreme janjećih kotleta u našim se krajevima ne vidi često, a ispadnu fantastični

 Tomislav Kristo/Cropix
Imate li u svojoj kuhinji ovu poznatu glinenu posudu za kuhanje, ne dvojite ni časka, nego je s našim receptom stavite u uporabu

Janjeći kotleti mogu se pripremiti i u tagineu, posebnoj glinenoj posudi koja se koristi u zemljama istočnog Mediterana, a posebice u Maroku. Osim sporijeg kuhanja, jela iz taginea imaju specifične okuse koje daje začinska mješavina ras-el-hanout, u kojoj se nalazi kumin, zrna korijandera, đumbir, cimet, crni papar, allspice i tko zna što već ne - jer svaka kuća ima svoj poseban recept.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Kada poslažete sve sastojke, poklopite poklopcem i stavite kuhati na srednju vatru. Na vrhu poklopca je udubljenje u koji se ulije voda – kada voda ispari, tagine je gotov. Nije zgorega tu i tamo otvoriti poklopac i provjeriti stanje. Markanci bi rado u tagine stavili sušene marelice ili datulje da naglase slatkoću, ali mi smo taj dio preskočili. Poslužite s kus-kusom.

TAGINE OD JANJETINE

Trebat će vam:
• 1 kg janjećih kotleta ili drugih dijelova s kostima
• 18 g soli
• 1 šalica janjećeg temeljca
• 2 jušne žlice ras-el-hanouta
• 1 jušna žlica kumina
• 1 čajna žličica ljute dimljene paprike
• 30 g narezanog đumbira
• 1 čajna žličica kurkume
• prstohvat naribanog muškatnog oraščića
• 1 luk
• 3-4 grančice korijandera
• 3 režnja češnjaka
• 1 mrkva
• ¼ mladog kupusa
• 1 tikvica
• 1/5 usoljenih limuna ili 1 limun narezan na ploške
• maslinovo ulje
• papar

Za kus-kus:
• 2 šalice kus-kusa
• 3 šalice vode ili janjećeg temeljca
• 50 g maslaca
• 40 g korijandera
• sol

image
Tomislav Kristo/Cropix

Janjetinu dobro natrljajte sa soli i začinima. Povrće očistite i narežite na krupnije komade. U tagine stavite ulje i zagrijte te kratko popirjajte luk, maknite s vatre i stavite meso te povrće. Podlijte temeljcem, poklopite i stavite kuhati na srednjoj vatri. U gornju rupicu od poklopca ulijte vodu - kada ona ispari, tagine je gotov - svejedno s vremena na vrijeme otklopite tagine i promiješajte kako ne bi zagorjeli sastojci. Dok se tagine kuha, pripremite kus-kus - zavrijte temeljac u koji ste stavili maslac i prelijte po kus-kusu. Kada se sva tekućina upije, dodajte narezani korijander. Kada je sve gotovo, poslužite tagine na stolu uz korijander. Za izvorniji okus možete dodati sušene marelice, datulje ili grožđice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 10:43