Njemački kolač s jabukama, originalnog naziva versunkener apfelkuchen, tradicionalni je desert kojeg je vrlo lako napraviti te je samim time odlična opcija za brzu slasticu vikendom. Riječ je o spoju sočnog, aromatičnog biskvita i istih takvih svježih jabuka za koji će vam trebati tek nekoliko bazičnih namirnica. Biskvit aromatizirajte limunovim sokom i vanilijom, a po želji dodati možete i malo cimeta ili kakvog drugog toplijeg, zimskog začina.
Kada je pripremala ovaj recept, naša suradnica Slavica Šagolj koristila je jabuke sorte idared, no dobar odabir može biti i kakva druga sorta, dok god su jabuke sočne, istovremeno slatkaste i kiselkaste. Volimo ga tako raditi i s granny smith, zlatni delišes ili pink lady jabukama.
Tradicionalno se poslužuje tek posipan s malo šećera u prahu, a dobrodošla je i žlica slatkog tučenog vrhnja kako bi se stvorio kontrast gustom biskvitu. No, želite li dodatno osvježiti slasticu, svakako razmislite da joj dodate i kuglicu sladoleda od vanilije pa čak i kakav fini preljev ili dodatak kao što je slana karamela.
Dobar će biti i idućeg dana pa ga napraviti možete i unaprijed, a ono što posebno volimo kod ovog kolača jest činjenica da je toliko jednostavan da ga vrlo lako mogu napraviti čak i oni koji smatraju da nisu previše vješti u izradi slastica te ga upravo zato rado preporučujemo i recept dijelimo dalje.
Provjereni recept naše Slavice Šagolj ostavljamo u nastavku.