VIKEND SLASTICA

Ovaj prejednostavan njemački biskvit kolač s jabukama mogu napraviti i totalni početnici

 Berislava Picek/Cropix
Okušajte se u pripremi tradicionalnog njemačkog biskvit kolača s jabukama

Njemački kolač s jabukama, originalnog naziva versunkener apfelkuchen, tradicionalni je desert kojeg je vrlo lako napraviti te je samim time odlična opcija za brzu slasticu vikendom. Riječ je o spoju sočnog, aromatičnog biskvita i istih takvih svježih jabuka za koji će vam trebati tek nekoliko bazičnih namirnica. Biskvit aromatizirajte limunovim sokom i vanilijom, a po želji dodati možete i malo cimeta ili kakvog drugog toplijeg, zimskog začina.

image
Oksana_schmidt/Getty Images/istockphoto

Kada je pripremala ovaj recept, naša suradnica Slavica Šagolj koristila je jabuke sorte idared, no dobar odabir može biti i kakva druga sorta, dok god su jabuke sočne, istovremeno slatkaste i kiselkaste. Volimo ga tako raditi i s granny smith, zlatni delišes ili pink lady jabukama.

Tradicionalno se poslužuje tek posipan s malo šećera u prahu, a dobrodošla je i žlica slatkog tučenog vrhnja kako bi se stvorio kontrast gustom biskvitu. No, želite li dodatno osvježiti slasticu, svakako razmislite da joj dodate i kuglicu sladoleda od vanilije pa čak i kakav fini preljev ili dodatak kao što je slana karamela.

image
Berislava Picek/Cropix

Dobar će biti i idućeg dana pa ga napraviti možete i unaprijed, a ono što posebno volimo kod ovog kolača jest činjenica da je toliko jednostavan da ga vrlo lako mogu napraviti čak i oni koji smatraju da nisu previše vješti u izradi slastica te ga upravo zato rado preporučujemo i recept dijelimo dalje.

Provjereni recept naše Slavice Šagolj ostavljamo u nastavku.

Trebat će vam:

115 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

2 žličice ekstrakta vanilije

sok pola limuna

3 velika jaja

180 g glatkog brašna

2 žličice praška za pecivo prstohvat soli

2 žlice mlijeka

4 jabuke idared

Trebat će vam:

Maslac miksajte dok ne omekša. Dodajte šećer te miksajte dok se ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije, sol, limunov sok i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno s dodatkom praška za pecivo. Tijesto stavite u kalup za pečenje. Jabuke ogulite, narežite na četvrtine i izvadite jezgru. Tanko narežite svaku četvrtinu po dužini bez rezanja do kraja. Tijekom pečenja jabuke će se razlistati. Rasporedite jabuke po tijestu s narezanom stranom prema gore. Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 35 minuta na 180 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:51