Za tijesto:
320 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
pola žličice soli
125 g šećera
150 g maslaca sobne temperature
2 žlice soka od jabuke
Za kremu:
500 g svježeg sira
120 ml kokosova mlijeka
20 g otopljenog maslaca
70 g šećera
35 g gustina
1 žlica ekstrakta vanilije
sok i korica pola naranče
Drugi dio:
150 g mljevenog maka
3 žlice mlijeka
Priprema:
Kolač započnite pripremom tijesta. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Promiješajte. Zatim dodajte maslac narezan na manje kockice te lagano umijesite sastojke. Dodajte jednu po jednu žlicu soka od jabuke da lakše umijesite tijesto. Formirajte ga u oblik loptice, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno dva sata.
Uzmite ⅔ ohlađenog tijesta, onaj manji dio ostavite u hladnjaku jer vam treba kasnije za vrh torte. Tijesto razvaljate u oblik kalupa te obložite njime dno i stranice kalupa. Vilicom malo izbodite tijesto. U posudu stavite svježi sir, kokosovo mlijeko i šećer te promiješajte. Dodajte otopljeni maslac, gustin, ekstrakt vanilije i sok i koricu naranče. Sve lagano sjedinite u finu smjesu.
U drugu posudu stavite mljeveni mak i mlijeko te lagano miješajte dok se sav mak ne obloži mlijekom. Izlijte polovicu smjese od sira na tijesto, zatim manjom žličicom dodajte mak u manjim hrpicama, mali sloj smjese sira, pa opet malo maka, a sve s ciljem da u konačnici svaka šnita torte bude prošarana makom. Kako biste dobili još zanimljiviji izgled, uzmite drveni štapić i lagano pomiješajte sastojke. Kada ste stavili sve na tijesto, kalup stavite u pećnicu. Pecite oko 25 minuta na 180 °C. Izvadite kalup iz pećnice te po vrhu kolača naribajte trećinu tijesta koju ste ostavili u hladnjaku. Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 20 do 25 minuta. Prije posluživanja kolač je potrebno dobro ohladiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....