KAKO JE DOBAR!

Ovaj jednostavni sirup na svakom ljetnom druženju totalni je hit, na namirnice ćete potrošiti tek oko 1 euro

Okusom je nešto poput kombinacije kokosa i smokve, jako je osvježavajuć, a priprema je prejednostavna

Nakon što u smočnice spremimo dobro zatvorene boce prepune sirupa od bazge pa u njima uživamo kroz ljeto, dodajući ih u osvježavajuća alkoholna i bezalkoholna pića, taman negdje u ovo vrijeme, na red dolazi jedan drugi sirup, već godinama totalni hit u našoj kuhinji. Iako smo ga prošlih godina najčešće dobivali od drugih entuzijastičnih kućnih kuhara ili ispijali u zagrebačkom SOI Fusionu, gdje ga nude u više nego osvježavajućoj varijanti, sirup od lista smokve ove smo godine odlučili napraviti sami.

image
Marko Miscevic/cropix/cropix/

Ideju je, zapravo, došla upravo od Vedrana Gulina, voditelja SOI Fusiona, koji nam je recept za sirup otkrio još prije nekoliko godina. Tada nas je prvi put iznenadio totalno neočekivani okus, koji bismo najbolje opisali kao nešto između smokve i kokosa, i totalno smo se zaljubili u ovaj prilično jednostavan, ali i jeftin pripravak.

U slučaju da je to nešto što i vama zvuči zanimljivo i primamljivo, zaboravite ovog ljeta na kupovne sirupe i sokove, svratite do trgovine po kilogram šećera (oko 1 euro), a na putu do doma zaustavite se pred prvim drvetom smokve na koje naiđete i uberite 10-ak listova. I to je, uz vodu, sve što će vam trebati.

image
Marko Miscevic/cropix/cropix/

KAKO SKUHATI SOK OD LISTA SMOKVE?

Sirup smo skuhali prateći upute Vedrana Gulina, samo smo za osobne potrebe smanjili količine. Na pola litre vode dodali smo pola kilograma šećera, jer kako savjetuje Gulin, omjer vode i šećera uvijek mora biti 1:1. Kada se šećer otopio, maknuli smo posudu s vatre i u sirupu potopili desetak listova smokve srednje veličine koje smo prethodno isprali. Pustili smo da tako stoji sat vremena pa izvadili listove, procijedili i spakirali sirup u čiste bočice.

image
Marko Miscevic/cropix/cropix/

Budući da smo radili manju količinu, nakon što se sirup ohladio, spremili smo ga u hladnjak, no ako radite veću količinu i planirate je držati u smočnici te koristiti cijele godine, bočice dobro zatvorite, sterilizirajte i spremite na tamno i hladno mjesto.

KAKO KORISTITI SOK OD LISTA SMOKVE?

Odlična opcija bit će osvježavajući sok koji možete napraviti s običnom ili mineralnom vodom te dodati krišku limuna, limete ili druge dodatke po želji, a osim toga, uvijek ga možete koristiti i kao dodatak koktelima. Gin i tonik u kombinaciji sa sirupom od lista smokve bit će odlično piće, ali i svaki drugi koktel uvijek možete zasladiti ovim laganim, svježim sirupom i dodati mu dašak ljeta.

image
Marko Miscevic/cropix/cropix/

ŠTO JOŠ MOŽETE NAPRAVITI OD LISTA SMOKVE?

Ako vam ostane koji list smokve, uvijek ga možete dehidrirati, također prema uputama Vedrana Gulina, koje donosimo u nastavku, a jedan ili dva lista možete i kratko blanširati, zatim ubaciti u ledenu kupku, ocijediti pa blendati s maslinovim uljem. Na taj ćete način dobiti aromatizirano ulje koje će lijepo zaokružiti brojna ljeta jela, poput primjerice, ljetno povrće s burattom ili jelo nalik onome koje smo nedavno jeli u restoranu Vinodol, a tamošnji chef Kristian Godinić pripremio ga je spajanjem cherry rajčica, kreme od badema i bosiljka, marelica i ulja lista smokve.

KAKO NAPRAVITI PRAH OD LISTA SMOKVE?

Lišće smokve operite, rasporedite po kuhinjskom papiru i osušite na zraku ili na najnižoj temperaturi u pećnici. Sušene listove u mužaru usitnite u prah pa ga spremite u teglice. Koristite kao dodatak koktelima ili pomiješajte sa sušenom limunovom koricom i soli i koristite kao dodatak jelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:52