ORIGINALNI RECEPT

Ova starinska pogača nekada se jela u polju, a najbolje se slaže uz grah varivo, sve sastojke sigurno već imate

Kelešica se oduvijek radila od tek nekoliko sastojaka koje je svaka imala kuća. To su brašno, mast, kiselo vrhnje...

Nakon kakvih krstitki, pričesti ili vjenčanja nije bilo odmora. Polje nije moglo čekati. Siti od gibanice, težaci s hrvatskog sjevera pripravili bi kelešicu i ustali u zoru, pa put polja. U neko bi doba razmotali svoj zavežljaj s hranom, pojeli veliki komad kelešice i nastavili s poslom do mraka. Do večere nisu bili gladni. Kelešica od masti, jaja, vrhnja, brašna i mlijeka, s kojim se mijesilo, jako je zasitno jelo, ali ne sjeda na želudac i ne uspava.

image
Berislava Picek/Cropix/

"Složi se ukrug i prereže se, zato ju je poslije lakše rezati. Dok kuhamo grah, naveke znamo ispeći kelešicu. Nije se svaki dan jelo meso. Često se kuhao grah i kelešica kcoj (uz nju, op. a.). Recept je ovisio o tome tko što ima doma. Ako nije bilo vrhnja ili mlijeka, nije ih bilo. Iako, skoro svi su imali kravicu doma, pa je to bila rijetkost. Mast je imao svaki. Jedni ih peku kao salenjake, drugi danas stavljaju i prašak za pecivo da se digne. Toga nekad nije bilo", ispričale su nam žene iz Udruge žena Cvijet Šemovec.

Recept potražite u nastavku.

image

Kelešicu su pripremale Ljubica Novak, Marija Novosel, Štefica Balente i Anica Cvrtnjak (lijevo) iz Udruge žena Cvijet Šemovec

Berislava Picek/Cropix/

Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 žlica soli
3 žlice krute svinjske masti
150 ml kiselog vrhnja
mlijeko po potrebi
Priprema:
Brašno i sol pomiješajte, dodajte mast i kratko zamijesite, dodajte vrhnje i mlijeko po potrebi te mijesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto ne treba stajati kad se zamijesi. Stavite ga u okrugli pleh za pečenje i po površini lagano nožem napravite kocke te stavite peći na 180 °C i pecite dok ne poprimi zlatnožutu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 18:41