OVO MORATE ISPROBATI

Otkrili smo novi način pripreme kivija, a zatim ga poslužili uz predobar kolač za koji ne trebate paliti pećnicu

 Vanesa Pandzic/Cropix
Nakon sladolednih poslastica od jagoda, borovnica i čokolade, Vania Ardiles Perić donosi nam recept za predobar kolač od kivija

Kada smo nedavno posjetili Vaniu Ardiles Perić, Čileanku hrvatskih korijena, iskusnu slastičarku specijaliziranu za sirove slastice i ime iza Rock Your Greens Instagram profila, među ostalim, otkrila nam je i recept za svoj osvježavajući, ljetni kolač od kivija. Već na prvu, posebno nam se svidjelo to što priprema ne uključuje paljenje pećnice, a kada smo ovu slasticu kušali, ostali smo oduševljeni hrskavom podlogom od badema i kokosa te laganom kremom od kivija. Ipak, najveći hit pri kušanju bio je element koji je Vania dodala naknadno, a u pitanju je ukiseljeni kivi.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Osim u slasticama, otkrila nam je, odlično se slaže i uz slana jela pa svakako savjetujemo da se okušate u pripremi. Iako na prvu može zvučati čudno, vjerujte nam, ovo bi vam moglo biti totalno otkriće. U nastavku ostavljamo recepte za ukiseljeni kivi i kolač, a svakako proučite i Vanijine recepte za kolač od jagoda, sladoled od borovnice i čokoladne, sladoledne sendviče.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

KAKO UKISELITI KIVI?

Trebat će vam:

2-3 kivija, narezana na ploške

100 ml vode

100 ml jabučnog octa

½ žličice soli

žlica kokosova šećera

2 kriške svježeg đumbira

Priprema:

Vodu pomiješajte s jabučnim octom, soli, šećerom i đumbirom. Kuhajte do vrenja pa stavite u staklenku. Ubacite i kivi koji ste narezali na ploške. Pustite da se kratko ohladi, a zatim ostavite da stoji barem dva sata kako bi se voće ukiselilo. Ukiseljeni kivi najbolje je napraviti barem jedan dan unaprijed.

Dodatno!

Ukiseljeni kivi možete koristiti kao dodatak slanim i slatkim jelima. Jednom kada ga napravite, držite ga u hladnjaku.

SIROVI KOLAČ OD KIVIJA

Za podlogu:

110 g badema

30 g kokosovih pahuljica

limunova korica jednog limuna

30 ml kokosova ulja, otopljenog

15 ml javorova sirupa

prstohvat himalajske soli

Za kremu od kivija:

300 g kivija, oguljenog

80 ml bademova mlijeka

70 g namočenih sirovih indijskih oraščića

30 ml soka limete

30 ml javorova sirupa

45 ml ekstra djevičanskog kokosova ulja, otopljenog

¼ žličice prirodnog ekstrakta vanilije

¼ žličice matcha čaja

Najprije napravite podlogu za kolač tako da u blender ubacite sve sastojke i blendate dok se sve ne sjedini. Zatim smjesu prebacite u jedan veći ili više manjih kalupa i stavite u hladnjak.

Kremu od kivija napravite tako da pomiješate sve sastojke osim kokosova ulja. Kad se sjedine, dodajte otopljeno kokosovo ulje i miješajte nekoliko sekundi. Smjesu izlijte u kalup i ostavite da se smrzne. Kada se stisne, prebacite kremu na podlogu. Ako ste podlogu radili u jednom kalupu umjesto u više manjih, najprije je izrežite na komadiće na koje ćete potom staviti smrznutu kremu. Desert 40-ak minuta prije posluživanja stavite u hladnjak kako bi omekšao i bio lijepe, kremaste teksture kada ga stavite na stol. Ukiseljeni kivi nasjeckajte na komadiće i poslužite uz kolač.

Važno!

Ako koristite kalup za torte umjesto zasebnih kalupa, smjesu za kremu jednostavno izlijte u kalup po kojem ste rasporedili podlogu pa stavite najprije u zamrzivač, a potom u hladnjak. Pri posluživanju režite na klasične kriške. Ovaj desert u hladnjaku može stajati tri dana, a u zamrzivaču još i dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:50