To svi vole grickati

Ostalo vam je orašastih plodova i sušenog voća? Napravite ovu moćnu, hrskavu poslasticu

Em su ukusne, em su zdrave, pa je šteta ne napraviti ih i uživati u svakom zalogaju

Ako ste se i vi ovih blagdana, poput mnogih među nama, vodili idejom da je bolje da ima nego da nedostaje, i sad imate zalihe orašastih plodova i sušenog voća te ne znate što biste s njima, najbolje je da ih pametno potrošite. Slavica Šagolj, naša stalna suradnica koja se krije iza Instagram profila Salsa & Šalša ima sjajnu ideju za koju ne morate paliti ni mikser, a ni pećnicu. Osim što ova slastica može stajati duže nego ostale, odlična je ideja za poklon u zadnji čas, koji možete ponijeti u goste kao jestivi dar.

Ako, pak, tražite inspiraciju za još neke slastice sa sušenim voćem, možda vam se svide ove meke pogačice s brusnicama, Slavičine preukusne tortice od čokolade i sušenog voća, njena kremasta torta od sušenih šljiva, rogača i čokolade ili sočne okruglice obučene u čokoladu ili, možda, ovaj moćni domaći puding sa sušenim smokvama!

image
Berislava Picek/Cropix

Pločice od suhog voća

Trebat će vam:

● 200 g mljevenih datulja
● 50 g grožđica
● 100 g suhih marelica
● 50 g indijskih oraščića
● 50 g badema
● 50 g lješnjaka
● 100 g suhih šljiva
● 50 g pistacija
● 70 g maslaca

● prstohvat soli

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Bademe i lješnjake lagano tostirajte, a kada se ohlade nasjeckajte na manje komade.

Pistacije, marelice i indijske oraščiće također usitnite.

Datulje očistite od koštica i usitnite u sjeckalici. Bitno je da dobijete pastu od datulja.

U tavu stavite maslac i datulje te lagano zagrijte. Dodajte sve ostale sastojke i obložite smjesom datulja i maslaca.

Kalup u obliku pravokutnika obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom. U njega rasporedite smjesu te lagano utisnite da bude ravno i glatko. Po površini poslažite sušeno voće koje ste koristili u kolaču.

Pokrijte posudu folijom i stavite u hladnjak da se prije serviranja dobro ohladi.

Iz kalupa izvadite kolač i oštrim nožem narežite na prutiće.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više recepata iz ovog editorijala, kao i recepte za slastice sa salom i svinjskom masti, potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 19:00