Ovo ćemo isprobati

Ono što su kod nas kiflice, u Kini je ovo pecivo sa sezamom! Još je slasnije kad se napuni

I ovo se pecivo, baš kao u lisnato tijesto, možete dodati slani ili slatki nadjev, ali nikako nemojte preskočiti sezam

Ono što je baguette za Francusku, kiflice za nas i, primjerice, naan za Indiju, to je shaobing za Kinu. Iako, naime, shaobing potječe iz kineske pokrajine Shaodong, danas je popularan diljem zemlje. Dok jug ove zemlje uživa u slatkim kombinacijama, na sjeveru preferiraju slane nadjeve, te ga čak poslužuju kao prilog umjesto riže.

image
Joseph_fotografie/Getty Images/istockphoto

Obični shaobing često se jede uz mesna jela, hotpot (huoguo) ili poširana jaja. Punjeni shaobing obično se poslužuje za doručak uz čaj ili šalicu sojinog mlijeka. Njegova ključna značajka je mnoštvo slojeva koji se otkrivaju tek kada se tijesto prereže ili zagrize, pa ga možemo opisati kao azijsku inačicu lisnatog tijesta ili malezijskog karipapa.

Inače, ako ste ljubitelj kruha i peciva, tada će vas možda zanimati da smo nedavno podijelili recepte i dobre savjete za pripremu arepa, pupusa, tapioka kruščića, chapata i luchija, a tu je i naš recept za jako dobru starinsku pogaču iz naših krajeva, ako ipak više volite poznate okuse.

SHAOBING

Trebat će vam:

Za tijesto:

200 g bijelog brašna
½ žličica soli
1 žlica šećera
60 ml vruće vode
80 ml hladne vode
¼ žličice instant kvasca
1 žlica biljnog ulja

Za pastu od ulja:

2 ½ žlica biljnog ulja
40 g brašna

Dodatno:

4 žlice prženih sjemenki bijelog sezama
1 do 2 žlice sjemenki crnog sezama

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i šećer u zdjeli te dodajte vruću vodu. Miješajte štapićima ili vilicama dok tijesto ne postane puno grudica. Dodajte kvasac, hladnu vodu i ulje, te miješajte štapićima ili vilicama dok brašno ne upije svu tekućinu, a zatim mijesite dok se ne formira tijesto. Tijesto će biti jako ljepljivo, pa samo mijesite dok ne budete u stanju oblikovati grubu kuglu. Tijesto namažite uljem i pokrijte plastičnom folijom prije nego što ga ostavite da odstoji 20-30 minuta kako bi ga kasnije bilo lakše razvaljati.

U međuvremenu zagrijte ulje u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i miješajte dok malo ne potamni i ne postane aromatično. Ulijte pastu u posudu i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu pećnicu zagrijte na 220 °C. Pospite radnu površinu tankim slojem brašna, te razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika. Raširite pastu od ulja lopaticom ili rukom na tijesto. Smotajte tijesto odozdo skroz prema gore, te ga zatvorite na krajevima.

Izrežite roladu na šest jednakih dijelova i lagano pritisnite svaki dio da se malo spljošti. Nakon toga krajeve primaknite prema sredini i stisnite ih. Lagano razvaljajte svaki dio u ovalni oblik, a zatim preklopite gornju trećinu tijesta prema dolje, a donju prema gore. Nakon što završite svih šest dijelova, ponovite ovaj korak ponovno za svaki komad.

Stranu s uljnom pastom uvijek presavijte unutra kako biste na kraju dobili glatku površinu. Pokrijte ih i ostavite da miruju 10 minuta. Sjemenke sezama stavite u manji tanjur i glatku stranu svakog komada tijesta lagano utisnite u tanjur sa sezamom. Svaki dio razvaljajte po želji - pravilno je u obliku pravokutnika, no možete napraviti i okrugle. Stavite komade na obložen lim i pecite otprilike 12 minuta.

Kako se točno radi, najbolje je da pogledate u videu u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 11:18