BEEF BOURGUIGNON

Omiljeni klasik francuske kuhinje uvijek je dobra ideja, jer meso spada s kosti i topi se u ustima

 Rudisill/Getty Images
Nazivaju ga još i Beef Burgundy i bœuf à la Bourguignonne, a poseban je po tome što se satima krčka u crnom vinu zbog čega se meso rasada
Nazivaju ga još i Beef Burgundy i bœuf à la Bourguignonne, a poseban je po tome što se satima krčka u crnom vinu zbog čega se meso rasada

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 2,5 sata
Broj osoba: 4

BEEF BOURGUIGNON

Trebat će vam:
800 g govedine (vrat ili plećka), na kocke
150 g pancete ili slanine, narezane
2 mrkve, narezane na kolutiće
1 veći luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
2 žlice brašna
500 ml kvalitetnog crnog vina
250 ml goveđeg temeljca
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica suhog timijana
2 lovorova lista
200 g smeđih gljiva, na polovice
malo ulja
sol, papar
peršin za posipanje

Priprema:
U velikom loncu na malo ulja popržite pancetu pa izvadite sa strane. U istoj masnoći popržite komade mesa dok ne porumene sa svih strana, u nekoliko tura. Izvadite. Dodajte luk i mrkvu, pirjajte oko pet minuta. Umiješajte češnjak i brašno, kratko pržite. Vratite meso i pancetu u lonac. Ulijte vino i temeljac. Dodajte koncentrat rajčice, timijan, lovor, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, dok meso ne omekša. Zadnjih 30 minuta dodajte gljive. Po potrebi dolijte malo vode ili temeljca. Poslužite toplo, posuto sjeckanim peršinom, uz pire krumpir, tjesteninu ili svježi kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 01:51