Poriluk, panceta i vrhnje
Nasjeckajte jedan srednji poriluk na tanke kolutiće i sitno iskosane 3-4 sušene rajčice te ih stavite na vruće maslinovo ulje i pirjajte. Na tanke komadiće izrežite pancetu (ne treba vam više od 2-3 prsta debljine) i ubacite ih u tavu nekoliko minuta nakon što ste stavili poriluk. Prije nego što uvene, po želji dodajte izdrobljeni peperoncino (ja ne stavljam sjemenke), te malo soli i papra. Kad se smjesa ohladila, umiješajte u nju 1/3 kiselog vrhnja (preporučam najveću masnoću), dodajte malo senfa i mrvicu bućinog ulja. Raporedite po zapečenim kruščićima. Ukrasite listićima celera, peršina, mladim lukom ili vlascem.
Zapečeni češnjak
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Ne gulite češnjak (cijela glava) nego mu samo odrežite gornji dio i stavite ga u alu foliju koju ste prethodno pokapali maslinovim uljem i potom malo posolili te zatvorite foliju. Pecite cca sat vremena. Kad je gotovo, iscijedite ga iz opne, dodajte malo maslinovog ulja, pola žličice maslaca te sitno isjeckanog timijana. Vilicom istisnite pečene režnjeve u glatku smjesu. Namažite sirove kruščiće, dodajte na svaki nekoliko komadića pancete i vratite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Pecite 3-4 minute.
Kozji sir, inćuni i koromač
Na prethodno ispečeni kruh s parmezanom stavite nekoliko tankih kriškica mladog kozjeg sira, pa red tanko izrezanih prutića koromača te sitno iskosanog mladog luka. Ovisno o veličini kruha, na brusketu stavite 1-2 marinirana inćuna. Ukrasite rotkvicom i listićima koromača.
Panceta, jaja i masline
Prepržite sitno izrezane komadiće pancete 3-4 minute na ulju dok ne postanu crispy i pustite da se malo ohlade. Razmutite 2 jaja, posolite, popaprite i dodajte izribanog parmezana, nikako da bude pregusto. Bacite jaja u tavu, neprekidno miješajući i pred sam kraj ubacite ispečenu pancetu. Slažite smjesu po ispečenim kriškama kruha i po vrhu popikajte prethodno usitnjene masline i listiće peršina.
Cherry rajčice, bosiljak i mozzarella
Isjeckajte što sitnije češnjak (2-3 režnja), stavite na maslinovo ulje i lagano pirjajte uz neprestano miješanje dok ne dobije zlatnu boju. Kad se malo ohladilo, prelijte time isjeckane cherry rajčice (10-12 komada), svježi bosiljak (5-6 većih listova) i mozzarellu (cca 30-40 g), te dodajte aceta balsamica ili jabučnog octa. Popaprite i dodajte malo soli. U tavi u kojoj ste pripremali češnjak, dodajte još malo ulja i zapecite kruh s obje strane dok se ne zarumeni. Kad se ohladi, stavite nadjev.
Miješane gljive
Miješane gljive prepržite na malo maslinova ulja s jednim protisnutim češnjakom i svježim peršinom. Stavite na zapečeni kruh i prelijte s još malo maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....