Kad treba nahraniti veći broj ljudi nekim ukusnim, a ustvari zabavnim jelom, nema boljeg od mesnih okruglica u bogatom umaku od rajčice. Neovisno od kojeg ih mesa radite, ako svoju smjesu dobro začinite i same okruglice dobro oblikujete, bit će pravi praznik za oči, ali i nepce. Upravo je zato rado viđeno jelo na stolu kada je riječ o obiteljskom ručku i idealni vikend gastro projekt.
Mesne okruglice u umaku
Priprema: 35 minuta • Kuhanje: 55 minuta • Porcija: 4-6
Trebat će vam:
3 režnja češnjaka
1 list lovora
1/4 žličice crvene paprike
2 žlice maslinovog ulja
770 g pelata iz konzerve
2 kriške bijelog kruha
60 ml mlijeka
450 g mljevene teletine
150 g ribanog parmezana
1 jaje
1 režanj češnjaka
10 g peršina
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog komorača
1/4 žličice sušenog origana
1/4 žličice pahuljica crvene paprike
U velikoj neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri lagano zažutite češnjak na ulju s lovorovim listom i crvenom paprikom. Dodajte rajčice i pirjajte 30 minuta. Kad se počnu raspadati, grubo zgnječite rajčice s pomoću gnječilice za krumpir. Posolite i popaprite. Držite na toplom. U međuvremenu, u multipraktiku izmiksajte kruh do veličine krušnih mrvica. U velikoj zdjeli namočite krušne mrvice u mlijeko na pet minuta. Dodajte preostale sastojke i rukama dobro sjedinite. Lagano nauljenim rukama oblikujte svaku mesnu okruglicu koristeći po dvije žlice smjese. Stavite mesne okruglice u umak od rajčice, poklopite i kuhajte 10 minuta na srednje laganoj vatri, okrećući ih nekoliko puta tijekom kuhanja. Otklopite i nastavite kuhati 10 minuta ili dok se ne skuha. Mesne okruglice poslužite uz tjesteninu ili pire od krumpira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....