Trebat će vam:
1 veća glavica kelja
250 g arborio riže
maslinovo ulje
glavica luka
češnjak
200 ml povrtnog temeljca
100 g parmezana
1 svježa crvena paprika
50 g slanog kikirikija
sol i papar
đumbir
50 g maslaca
Za umak:
50 g maslaca
žličica brašna
100 ml bijelog vina
100 ml slatkog vrhnja
glavica luka
sol
muškatni oraščić
Priprema:
Listove kelja očistite od nečistoća pod mlazom vode te uklonite oštrim nožem tvrde dijelove. Maknite sa strane. U dublju tavu stavite masnoću te lagano popržite na sitno narezan luk. Kada luk postane staklast, dodajte rižu te je lagano tostirajte. Nakon par minuta sastojke zalijte s malo povrtnog temeljca. Kuhajte uz neprestano miješanje. U međuvremenu dodajte na kockice narezanu papriku i malo po malo temeljac dok riža ne bude al dente. Pri kraju dodajte sol, papar, po želji naribanog svježeg đumbira i kikiriki koji ste malo usitnili. Maknite s vatre i u rižu umiješajte parmezan i maslac. Poklopite pripadajućim poklopcem i ostavite sa strane na toplom. Prije pripreme umaka stavite da vam zakuha voda u većoj posudi za blanširanje listova kelja. Kada zakuha, vodu posolite i stavite listove kelja da malo omekšaju, no pazite da ne omekšaju previše jer nećete moći oblikovati okruglicu. Omekšale listove stavite u cjedilo da uklonite višak tekućine. Pripremite umak tako što ćete na tavi otopiti maslac zatim dodati sitno sjeckani luk. Kada luk omekša dodajte brašno te lagano minutu dvije zajedno pržite. Dodajte vino, slatko vrhnje te začine. Prokuhajte koju minutu. Ako želite da vam umak bude glatke teksture, izmiksajte ga štapnim mikserom. Na sredinu blanširanog lista kelja stavite žlicu rižota te rukama formirajte paketić. Zavežite kuhinjskim koncem. Ukusne zalogaje stavljajte na umak. Ostatkom umaka prelijte kelj prije jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....