Desert služi tome da stavi točku na kraj jela. Da zaokruži obrok i završi priču u veselom tonu i raspoloženju. Međutim, što je s ljudima koji više vole slano? Ili im je slatko često - preslatko? Vi koji slatko volite produbljeno slanim, zapapreno ljutim i obogaćeno svim nijansama začina: Željka Klemenčić u novom broju magazina Dobra hrana priprema malo drugačije recepte - baš za vas!
Za početak, odmah poduplajte mjeru za ove bademe. To su bademi koji se ne mogu prestati jesti i ja ih uvijek ispečem barem pola kile negdje oko Božića, da izbalansiram sav taj šećer. Slani, pikantni, plus ružmarin - ovi su bademi idealan dodatak suhim božićnim kolačima ili sirnim platama. Funkcioniraju uz pivo i uz vino, uz aperitiv i dižestiv, u teglicama s grančicom ružmarina su zgodan homemade poklon i savršena grickalica uz reprizu “Love Actually”. Kad malo razmislim - nema šanse da vam pola kile bude dosta. Originalni je recept Ane Ugarković, ona prvo blanšira bademe, što cijelu stvar podiže na novu razinu, čini ih još efektnijima i otmjenijima, ali se u mojim krizama - hitno trebam nešto slano! - taj korak izgubio iz čiste lijenosti.
PIKANTNI BADEMI
Trebat će vam:
200 g badema
1 i pol žličica smeđeg šećera
1 žličica soli
½ žličice zgnječenog i sitno nasjeckanog češnjaka
1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
¼ žličice ljute paprike u prahu
½ žličice maslinova ulja
2 žličice razmućenog bjelanjka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite lim masnim papirom. Pomiješajte sve sastojke tako da se bademi dobro oblože smjesom. Raširite bademe po limu. Pecite desetak minuta, promiješajte pa pecite još deset minuta. Pustite neka se sasvim ohlade prije posluživanja.
Manje očekivana inačica bruštulanih bajama, samo s nešto zabavnijim začinima. Osobno, za samostalno grickanje meni su preslatki i previše se lijepe za zube, ali zato genijalno funkcioniraju kao dodatak teksture u salatama ili nasjeckani ili čak naribani u desertima. (vidi primjer pečene kruške ovdje).
SLATKO-LJUTI ORASI
Trebat će vam:
200 g oraha
2/3 šalice šećera
1 i pol šalica vode
½ žličice cimeta
½ žličice kajenskog papra
½ žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Polovice oraha najbolja su forma za ovo. Prvo ih tostirajte - raširite orahe po limu obloženom masnim papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva desetak minuta. Pazite da ne potamne previše. Pustite neka se sasvim ohlade. U posudi s debelim dnom na srednje jakoj vatri pomiješajte vodu i šećer. Pustite da krčka dok se šećer ne rastopi. Dodajte ostale začine pa onda i orahe. Brzo miješajte špatulom da svi orasi budu obloženi smjesom. Raširite po limu obloženom masnim papirom u jednom sloju, da se ne polijepe. Nakon što se sasvim ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj staklenci. Odličan su dodatak salatama, plati sa sirevima, zarazna samostalna grickalica ili uz digestiv, a teglice s ovim orasima mogu biti i zgodan poklon.
Ne propustite! Ovi recepti su dio velike teme Željke Klemenčić o desertima za ljude koji ne vole slatko iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....