Proteklih smo se tjedana - zbog toga što je sezona i jer smo u sklopu našeg projekta Dobri restorani obilazili restorane na moru, no i zato što smo bili na godišnjem odmoru - nauživali ribe i jela od plodova mora. Inspirirani onime što smo probali, u nastavku vam donosimo nekoliko dobrih ideja za riblja jela, koja možete poslužiti petkom ili u svakoj onoj prilici kad vam se jede najbolje iz Jadrana. Neka od njih su jednostavna neka ipak malo složenija, ali jedno im je isto - zbog ovih bismo jela lako jeli ribu svaki dan.
Recept za ovo jelo podijelio je s nama glavni chef kuhinje Kulturnog kruga Ognjen Vukelić. Želite li doznati i recept za gregadu, kao i upoznati se s razlikama između popare i gregade, više detalja doznajte ovdje.
Kada vam dosadi klasična pečena riba iz pećnice ili na tavi, okušajte se u pripremi ribe u soli. Ovog načina pripreme rijetko se sjetimo, a uopće nije kompliciran i riba baš uvijek ispadne sočna.
RIBA S GRADELA
Malo će se tko usuditi u jednom komadu nad žarom ispeći skupocjenu plemenitu ribu teško nekoliko kilograma, no uz savjete majstora od gradela, nema razloga za strah. Isprobajte!
Ovo je zasigurno jedno od najjednostavnijih, najjeftinijih i najljepših ljetnih jela i nije ga teško pripremiti!
SALATA OD HOBOTNICE
Ovaj recept su nam ustupili još 2019. vlasnici Konobe Sedmo nebo na otoku Kaknu.
Trebat će vam:
1 kg hobotnice
sol
papar
3 češnja češnjaka
svježi peršin
1 žlica kapara
nekoliko crnih maslina
4 žlice maslinova ulja
3 žlice domaće kvasine
Priprema:
Hobotnicu narežite na nekoliko većih komada pa je kuhajte u ekspres-loncu na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Hobotnica je kuhana kad posve omekša, a svi narezani dijelovi pocrvene. Hobotnicu zatim narežite na komadiće i začinite protisnutim češnjakom, svježim peršinom, crnim maslinama, soli, paprom, kaparima, maslinovim uljem i domaćom kvasinom. Sve dobro primiješajte, a salatu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Tražite li doista brzo, jednostavno i slatko riblje jelo, dalje od ovog ne morate tražiti. Odaberite srdele, pišmolje (male osliće), male trlje i arbun i uživajte u jelu koje su obožavali naši stari.
Ovaj recept s namam je svojedobno podijelila Nastasja Chiara Petrić. Kuhamo ga kad se zaželimo gustog jela na žlicu koji okusom podsjeća na kombinaciju pašticade i dobrog brudeta. Mmmmm
Kako nam još uvijke u restoranima svašta podvaljuju pod imenom ovog jela, naučite pripremiti dobar rižoto od sipe uz savjete i recept našeg suradnika Zorana Šimunića.
Nedavno smo posjetili splitski Pinku Fish & Wine koji ruši postulate klasične dalmatinske kuhinje, a tamo su nam pripremili i ustupili recept za ovo divno jelo.
U trećem, dopunjenom izdanju svoje uspješnice Beba za stolom, autorice popularne knjige o dječjoj prehrani Edita Šimić i Ana Jelekovec Jurkin, objavile su i recept za ovo divno jelo, koje će zasigurno za stolom okupiti cijelu obitelj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....