ŠTO S OSTACIMA?

Od ostatka purice napravite pitu, od mlinaca složenac, a od makovnjače novi, predobar desert

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Donosimo pet drugačijih, isprobanih ideja koje možete testirati već danas

Nakon što smo božićni ručak priveli kraju, dio ostataka pojeli za večeru, a ostatak spremili u hladnjak, vrijeme je da smislimo kako ih na što bolji način iskoristiti danas. U nastavku ostavljamo nekoliko dobrih ideja, poput lazanja od ostataka patke, složenca od mlinaca, lažnog bureka s ostacima purice ili piletine i pečenog, toplog kolača od ostatka makovnjače ili panettonea.

LAZANJE OD OSTATAKA PATKE

Ostatke pečene patke (a može i purice) pretvorite u brzinski ragu, a zatim ih spojite s domaćom ili kupovnom tjesteninom te kremastim bešamel umakom. Dodajte i sir po želji pa najdražima za stolom poslužite sasvim novo, još slasnije jelo.

MLINCI U SLOŽENAC

Na isti način na koji radite lazanje, samo još jednostavnije, napraviti možete i složenac od mlinaca. Meso od pečenja kratko obradite i pretvorite u gusti umak te ga stavite na prvi sloj mlinaca. Dodajte bešamel umak, a zatim na drugi sloj dodajte i blanširanu blitvu ili špinat. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke i uživajte u malo drugačijem, a ludo ukusnom ručku.

Trebat će vam:

ostaci od pečenja
luk
špinat, blitva, kopriva
bešamel
neobrađeni mlinci

Priprema:

Izrezati luk na sitno te ga prodinstati, dodati usitnjeno meso i dodatno dinstati podlijevajući temeljcem oko 20 minuta. Ne smije biti previše vodeno na kraju. Zeleno lisnato povrće kratko blanširati u vrućoj vodi. Ocijediti i istisnuti višak vode te narezati na sitno. Mlince potopiti u vruću vodu da malo omekšaju. Složenac slagati tako da u dublji protvan prvo stavimo bešamel, zatim mlince, pa meso. Ponovno politi bešamelom, zatim staviti mlince, pa bešamel, pa zeleno povrće, pa opet mlince. Postupak ponavljati dok ne potrošimo mlince (gornji sloj su uvijek mlinci), te politi s bešamelom. Staviti peći na 160 stupnjeva oko 60 minuta.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

ŠTO KAŽETE NA PITU?

Dobra ideja bit će i jednostavna pita nalik na onu pastirsku. Bez obzira na to koje meso od pečenja vam je ostalo, u ovom će kombinaciji funkcionirati dobro. Sve što trebate napraviti je ostatke usitniti, a zatim ih umiješati u kombinaciju luka, koncentrata rajčice, umaka od rajčice i začina. Spojite ih s pire krumpirom koji ste tek napravili, a zatim sve ubacite u pećnicu i pecite dok ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

LAŽNI BUREK S MESOM OD PEČENJA

Puricu ili piletinu možete upakirati i u lažni burek. Sve što vam treba su kore za savijače, luk, pečena piletina ili puretina, sir, maslac i temeljac. Na kraju, pred samo posluživanje, ovom slasnom jelu dodajte i čašu jogurta. Bit će još bolji.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/

MAKOVNJAČA ILI PANETTONE U TOPLI, SLATKI ZALOGAJ

U slučaju da vam je ostalo makovnjače, orahnjače, panettonea ili drugog slatkog kruha, a ne želite ga više jesti takvog kakav je, razmislite da napravite topli desert po receptu Bojane Bukvić. Trebat će vam tek nekoliko sastojaka i pećnica, a dobit ćete sasvim drugačiju, bogatu i aromatičnu slasticu koje će se tražiti porcija više.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:51