Ovih dana na spomen ručka na pamet nam instantno padaju krem juhe, jednostavna, a topla variva i gusti gulaši. Uz krišku toplog svježeg, a može i tek tostiranog kruha, zbilja predstavljaju ručak koji je teško nadmašiti. Ono što posebno volimo kod ovakvih jela je i izostanak nereda u kuhinji. Sve se krčka u jednom loncu i priprema je toliko jednostavna da je dobro tek povremeno provjeriti što se ispod poklopca događa, a zatim dalje poći svojim poslom. U nastavku zato ostavljamo čak 20 provjerenih recepata, ukradite ih ili iskoristite za inspiraciju.
KREM JUHE MOGU BITI ZASITNE
Krem juhe odlična su opcija kada nemate puno vremena, a želite pojesti nešto toplo i na žlicu. Odlična je ideja povrće za juhu ispeći u pećnici, a zatim samo prebaciti u blender s vrućim temeljcem i pretvoriti u gustu juhu, no u nedostatku vremena, uvijek ga možete i skuhati u posoljenoj vodi. Dok to radite, napraviti možete i hrskave kockice kruha koje će vas dodatno zasititi te glad nećete osjetiti još satima nakon ovakvog laganog ručka. Napraviti ih možete tako da u zdjeli pomiješate kockice kruha, začinite ih poštenom dozom maslinova ulja i začinskog bilja, a sve zajedno možete i posoliti. Dodati možete i protisnuti češnjak, no pripazite, on može brzo zagorjeti pa kada kruh prebacite na tavu mogao bi poprimiti gorak okus. Dobra opcija bit će dodati češnjak tek pred kraj. Osim na tavi, krutone možete napraviti i u pećnici, što će biti jednostavnija opcija, posebice ako tako pripremate i povrće za juhu. Važno je tek da je kruh hrskav te da ga u juhu dodate tik pred serviranje kako ne bi omekšao i postao gnjecav.
KREM JUHA OD GLJIVA I CVJETAČE
NEMA DO DOBROG GULAŠA
A što kažete na gusti, bogati gulaš? Iako će vam priprema oduzeti nešto više vremena nego je to slučaj kod krem juhe, dobra je stvar što ga napraviti možete i za dva dana. Bez obzira na to koje meso birate, je li to junetina, svinjetina ili čak piletina, važno je najprije dobro zapržiti meso sa svih strana, a potom na istoj masnoći pirjati povrće, dodati temeljac pa pustiti da se sve zajedno krčka. Na taj će način jelo biti još bogatijeg okusa.
Kada su u pitanju prilozi, uz gulaš možete poslužiti jednostavnu palentu, ponegdje se poslužuju čak i njoki ili šufnudle, a odlična ideja bit će i knedle od kruha.
SEKELI GULAŠ PO RECEPTU CHEFA CHRISTIANA MISIRAČE
JELA NA ŽLICU ZA SVAKI DAN
Malo je jela koja zimi obožavamo kao povrtna variva i druga, slična jela na žlicu. Radimo ih od ostataka iz hladnjaka i uvijek nas uspiju zagrijati kako izvana, tako i iznutra. Odahnite zato ovih dana od teške, masne hrane i kobasica s adventskih kućica i skuhajte sebi lonac finog, gustog, zasitnog variva. Kombinirajte mahunarke, povrće, dodajte i meso, slaninu ili kobasice, s varivima pravila gotovo da i ne postoje. U nastavku ostavljamo nekoliko naših favorita.
ZIMSKI MINESTRONE S PIROVIM NOKLICAMA
GUSTO, KREMASTO VARIVO S BUČOM
VARIVO OD JUNETINE S GRAŠKOM, MRKVOM I MAHUNAMA
SLANUTAK NA ŽLICU S CHORIZO KOBASICOM
OSSO BUCO VARIVO ZA MALE I VELIKE
BOBIĆI SA SUHIM MESOM I KOBASICAMA
VARIVO OD PORILUKA SA SUHIM REBARCIMA
KREMASTA JUHA S PURETINOM, TORTELINIMA I BOK CHOYEM