PROVJERENI RECEPTI

Od juha i variva do gulaša, ovih dana kuhamo utješna jela na žlicu, ovo je naših 20 favorita

 Berislava Picek/Cropix/
Izdvojili smo 15 recepata za utješna jela za hladne dane koja se jedu na žlicu i kojih se uvijek traži porcija višE

Ovih dana na spomen ručka na pamet nam instantno padaju krem juhe, jednostavna, a topla variva i gusti gulaši. Uz krišku toplog svježeg, a može i tek tostiranog kruha, zbilja predstavljaju ručak koji je teško nadmašiti. Ono što posebno volimo kod ovakvih jela je i izostanak nereda u kuhinji. Sve se krčka u jednom loncu i priprema je toliko jednostavna da je dobro tek povremeno provjeriti što se ispod poklopca događa, a zatim dalje poći svojim poslom. U nastavku zato ostavljamo čak 20 provjerenih recepata, ukradite ih ili iskoristite za inspiraciju.

KREM JUHE MOGU BITI ZASITNE

Krem juhe odlična su opcija kada nemate puno vremena, a želite pojesti nešto toplo i na žlicu. Odlična je ideja povrće za juhu ispeći u pećnici, a zatim samo prebaciti u blender s vrućim temeljcem i pretvoriti u gustu juhu, no u nedostatku vremena, uvijek ga možete i skuhati u posoljenoj vodi. Dok to radite, napraviti možete i hrskave kockice kruha koje će vas dodatno zasititi te glad nećete osjetiti još satima nakon ovakvog laganog ručka. Napraviti ih možete tako da u zdjeli pomiješate kockice kruha, začinite ih poštenom dozom maslinova ulja i začinskog bilja, a sve zajedno možete i posoliti. Dodati možete i protisnuti češnjak, no pripazite, on može brzo zagorjeti pa kada kruh prebacite na tavu mogao bi poprimiti gorak okus. Dobra opcija bit će dodati češnjak tek pred kraj. Osim na tavi, krutone možete napraviti i u pećnici, što će biti jednostavnija opcija, posebice ako tako pripremate i povrće za juhu. Važno je tek da je kruh hrskav te da ga u juhu dodate tik pred serviranje kako ne bi omekšao i postao gnjecav.

KREM JUHA OD BUČE

KREM JUHA OD GLJIVA I CVJETAČE

image
Berislava Picek/Cropix/

NEMA DO DOBROG GULAŠA

A što kažete na gusti, bogati gulaš? Iako će vam priprema oduzeti nešto više vremena nego je to slučaj kod krem juhe, dobra je stvar što ga napraviti možete i za dva dana. Bez obzira na to koje meso birate, je li to junetina, svinjetina ili čak piletina, važno je najprije dobro zapržiti meso sa svih strana, a potom na istoj masnoći pirjati povrće, dodati temeljac pa pustiti da se sve zajedno krčka. Na taj će način jelo biti još bogatijeg okusa.

Kada su u pitanju prilozi, uz gulaš možete poslužiti jednostavnu palentu, ponegdje se poslužuju čak i njoki ili šufnudle, a odlična ideja bit će i knedle od kruha.

JANJEĆI GULAŠ

image
Berislava Picek/Cropix/

SEKELI GULAŠ PO RECEPTU CHEFA CHRISTIANA MISIRAČE

image
Berislava Picek/Cropix/

GULAŠ S LIGNJAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

JUNEĆI GULAŠ S PALENTOM

image
Berislava Picek/Cropix/

JELA NA ŽLICU ZA SVAKI DAN

Malo je jela koja zimi obožavamo kao povrtna variva i druga, slična jela na žlicu. Radimo ih od ostataka iz hladnjaka i uvijek nas uspiju zagrijati kako izvana, tako i iznutra. Odahnite zato ovih dana od teške, masne hrane i kobasica s adventskih kućica i skuhajte sebi lonac finog, gustog, zasitnog variva. Kombinirajte mahunarke, povrće, dodajte i meso, slaninu ili kobasice, s varivima pravila gotovo da i ne postoje. U nastavku ostavljamo nekoliko naših favorita.

ZIMSKI MINESTRONE S PIROVIM NOKLICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

GUSTO, KREMASTO VARIVO S BUČOM

image
Lidija Lončarić/

VARIVO OD JUNETINE S GRAŠKOM, MRKVOM I MAHUNAMA

image
Marko Miscevic/Cropix/

MEKSIČKO VARIVO

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

TRIPICE NA ŽLICU

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

SLANUTAK NA ŽLICU S CHORIZO KOBASICOM

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

RIBLJA JUHA S MAHUNAMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

JOTA

image
Berislava Picek/Cropix/

OSSO BUCO VARIVO ZA MALE I VELIKE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

BOBIĆI SA SUHIM MESOM I KOBASICAMA​

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

VARIVO OD PORILUKA SA SUHIM REBARCIMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

KREMASTA JUHA S PURETINOM, TORTELINIMA I BOK CHOYEM​

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

VARIVO OD KISELOG KUPUSA, JEČMA I GRAHA​

image
Marko Miscevic/Cropix/

VARIVO OD KOMORAČA​​

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 15:08