SLATKA KUHARICA

Obožavamo klasične knedle kakve radi gospođa Ruža iz Osijeka, ali ove po receptu Petre Jelenić totalno su nas iznenadile

U novoj epizodi naša poznata slastičarka završila je svoje putovanje Slavonijom receptom za knedle

Slatka kuharica, popularna gastro putopisna emisija koja spaja tradicionalne recepte naših baka sa suvremenom interpretacijom slastičarke Petre Jelenić, jedna je od omiljenih emisija brojnih sladokusaca. U novoj epizodi, koja je emitirana ove nedjelje, 20. listopada, naša poznata slastičarka završila je svoje putovanje Slavonijom, i to receptom za knedle, koje je po tradicionalnoj recepturi radila gospođa Ruža, dok je Petra napravila modernu varijantu jela. U nastavku ostavljamo oba recepta.

TRADICIONALNE KNEDLE

Recept gospođe​ Ruže

Trebat će vam:
1 kg krumpira
100 g maslaca
oko 400 g oštrog brašna
2 jaja
sol
šljive
svinjska mast
krušne mrvice
šećer po želji

Priprema:
Krumpir očistite i ogulite pa stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada se skuha dobro ocijedite.

U krumpir dodajte maslac i malo soli pa izgnječite u glatku smjesu. Dodajte dva jaja i brašno pa umijesite tijesto. Ako je ljepljivo, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na jednake dijelove – koju veličinu knedli želite. Svaki komad tijesta malo spljoštite između dlanova, umetnite šljivu pa zatvorite tijesto oblikujući knedlu.

Stavite grijati lonac vode i kad proključa posolite.

Stavite kuhati knedle i kad voda proključa smanjite vatru i kuhajte 5-7 minuta.

Na tavi otopite malo svinjske masti i pospite mrvicama. Pržite mrvice dok ne dobiju boju pa stavite knedle.

Okrećite knedle na mrvicama dok cijele ne budu prekrivene pa stavite na tanjure.

Pospite šećerom i poslužite.

OSJEČKA PJENA OD KORA KRUMPIRA

Recept Petre Jelenić

Trebat će vam:
Pjena:

2 srednja crvena krumpira
2 srednja bijela krumpira
100 g mlijeka
300 g slatkog vrhnja 35% mliječne masti
krupna sol
1 žlica cvjetnog meda
malo vanilije u prahu

Priprema:
Debelo guljene kore od krumpira složite na krupnu sol i staviti peći na 200°C do karamelizacije.

Kore ohladite, stavite u slatko vrhnje i mlijeko. Pokrite folijom i pustite da infuzira preko noći. Drugi dan procijedite, dodajte med i vaniliju pa sipajte u bocu za šlag.

Stavite jednu bombicu potisnog plina, protresite i spremiti na hladno.

Hrskave mliječne mrvice:
20 g maslaca
1 velika žlica brašna
1 velika žlica mlijeka u prahu
40 g panko mrvica
prstohvat soli

Priprema:
Otopite maslac, pomiješajte suhe sastojke osim soli pa sipajte na maslac. Lagano pecite do zlatno-smeđe boje. Sipajte na papir za pečenje da se ohladi i malo posolite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 16:40