Iako su najpoznatije hrskave, slatke i orašaste turske i grčke slastice koje se rade s kadaif tjesteninom, ovi su neobični rezanci prilično dobar dodatak i slanim jelima. Koriste se kao hrskavi element za posip, a u njih se mogu uvaljati i riba te morski plodovi pa pržiti. U nastavku donosimo recept i tri zbilja dobre ideje za pripremu slanih i slatkih jela s kadaif rezancima.
KAKO NAPRAVITI KADAIF REZANCE?
Pretražujući internet i svoju bilježnicu s receptima, naišli smo na dvije varijante pripreme. Jedna nas je odmah podsjetila na mame i bake i izradu klasičnih rezanaca, budući da se radi na mašinicu, dok je druga nešto jednostavnija, ali traje dulje te uključuje smjesu nalik onoj za palačinke. Za prvu varijantu kadaifa prisjetili smo se recepta koji je s nama svojevremeno podijelila Ana Grgić iz zagrebačkog hotela Esplanade.
Za pripremu druge varijante kadaif tijesta trebat će vam brašno, kukuruzni škrob, voda, sol i ulje. U nekim receptima ulje se dodaje u smjesu te se zatim rezanci peku na neprianjajućoj tavi, dok se u drugima ulje koristi za premazivanje tave. Svi sastojci jednostavno se pomiješaju u posudi, smjesa se procijedi, a zatim se stavlja u slastičarsku vrećicu s malom rupicom (ili plastičnu bocu s čepom na kojem ste napravili rupicu) iz koje se direktno rezanci peku na tavi.
Postupak, dakle, uopće nije kompliciran, ali se odjednom na tavi može peći manja količina tijesta pa će potrajati nešto dulje. Iskusne domaćice kažu da je za ovo najbolje odvojiti i do pola dana. U nastavku ostavljamo video recept koji će vam pomoći da rezance napravite na najjednostavniji način.
GDJE KUPITI KADAIF REZANCE?
Budući da ovakvi rezanci nisu česta pojava u našoj kuhinji i restoranima, ne mogu se kupiti u supermarketu već ćete se po svoje pakiranje trebati zaputiti do jednog od specijaliziranih dućana. Pronašli smo ih na službenoj stranici trgovine Pekinška patka, ali i u dućanu Habibi, koji se, osim na zagrebačkoj Savskoj, sada nalazi i u Zvonimirovoj ulici.
ZA ŠTO IH KORISTITI?
Kada ste završili s izradom rezanaca, koristite ih za klasični kadaif, ali i za nekoliko drugačijih, još slasnijih jela. Svojevremeno smo dobili odličan recept ekipe iz Figa Gardena koji spaja rezance za kadaif, ricotta i kozji sir, a zatim se prelije sirupom od ružine vodice i poslužuje s pistacijama. Jelo je bilo za prste polizati pa vam svakako preporučujemo da ga napravite kod kuće.
Osim slatkiša, kadaif rezancima možete obložiti kozice pa ih kratko ubaciti u vruće ulje i poslužiti uz kakav dobar slatko ljuti umak. Takvo smo jelo isprobali u zagrebačkom restoranu Evergreen i od tada ih naručujemo gdje god ih možemo pronaći na meniju.
Ipak, ako ih na ovaj način pripremate kod kuće, upamtite da je važno koristiti ribu i morske plodove koji ne zahtijevaju predugu termičku obradu. Rezanci su, naime, baš kao i riba, također prilično osjetljivi i brzo mogu zagorjeti.
Još jedna opcija bit će i manji komadi ribe, kao što je to slučaj u jelu po receptu chefice Ane Grgić, koja je spojila brancin, hrskavi kadaif i nježnu kremu od šenona.